dc.contributor.advisor |
Valášek, Pavel
|
|
dc.contributor.author |
Holubová, Jana
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-18T03:42:15Z |
|
dc.date.available |
2010-07-18T03:42:15Z |
|
dc.date.issued |
2009-05-19 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/10261
|
|
dc.description.abstract |
Teoretická část diplomové práce je změřena na charakterizaci houby Pleurotus ostreatus z botanického i chemického hlediska. Důraz je kladen na její významné obsahové látky, na jejich vlastnosti a to jak z chemického, tak farmakologického aspektu. Praktická část naplňuje cíl diplomové práce, kterým bylo pomocí chromatografických metod analyzovat vybrané skupiny látek houby Pleurotus ostreatus. Analýza je soustředěna na metody plošné a kolonové chromatografie a především na metody, které jsou vhodné k provozní kontrole při průmyslovém zpracování. Získané výsledky jsou vyhodnoceny dostupnými metodami a to jak z hlediska kvalitativního, tak kvantitativního. Dále jsou výsledky statisticky zpracovány a na závěr celkově vyhodnoceny. |
cs |
dc.format |
82 s., 9 s. obr. příloh |
cs |
dc.format.extent |
5137920 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Hlíva ústřičná
|
cs |
dc.subject |
Pleurotus ostreatus
|
cs |
dc.subject |
beta-glukany
|
cs |
dc.subject |
vláknina
|
cs |
dc.subject |
chromatografie
|
cs |
dc.subject |
Pleurotus ostreatus
|
en |
dc.subject |
beta-glucans
|
en |
dc.subject |
fiber
|
en |
dc.subject |
chromatography
|
en |
dc.title |
Analýza vybraných látek z houby Pleurotus ostreatus chromatografickými metodami |
cs |
dc.title.alternative |
Analysis of selected substances from Pleurotus ostreatus using chromatographic methods |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Rop, Otakar |
|
dc.date.accepted |
2009-06-03 |
|
dc.description.abstract-translated |
The theoretical part of the dissertation is focused on characterization of mushroom Pleurotus ostreatus from both botanical and chemical point of view. Emphasis is laid on the important substances contained in it and its properties with consideration of both chemical and pharmacological aspects. The aim of the whole dissertation is the practical part; it consists in analysing suitable groups of mushroom Pleurotus ostreatus using chromatographic methods. The analysis is focused on the methods of area and column chromatography and in particular on the methods that are suitable for operational monitoring during industrial processing. The results obtained are assessed using the methods available from both qualitative and quantitative point of view. The results are also processed statistically and evaluated generally in the conclusion. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/202
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, hygiene and economics of food production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
12493
|
|
dc.date.assigned |
2009-02-18 |
|
utb.result.grade |
B |
|