dc.contributor.advisor |
Škrovánková, Soňa
|
|
dc.contributor.author |
Jasenská, Gabriela
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-18T04:08:52Z |
|
dc.date.available |
2010-07-18T04:08:52Z |
|
dc.date.issued |
2009-05-21 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/10314
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce se zaměřuje na popis hydrofilních vitaminů (thiamin, riboflavin, niacin, kyselina pantothenová, pyridoxin, folacin, korinoidy, biotin a vitamin C) a možnosti jejich stanovení. Stanovení vitaminů je náročné, protože jsou v potravinách obsaženy ve velmi nízkých koncentracích a většinou jsou citlivé k slunečnímu záření, anebo k oxidaci. Pro stanovení vitaminů se využívají různé metody - spektrofotometrické, mikrobiologické, polarografické, titrační, fluorimetrické, a hlavně chromatografické metody (kapalinová a plynová chromatografie) s použitím různé detekce (MS, UV/VIS, ECD, FID). |
cs |
dc.format |
58 s. |
cs |
dc.format.extent |
1497811 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Hydrofilní vitaminy
|
cs |
dc.subject |
stanovení
|
cs |
dc.subject |
chromatografické metody
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
Water-soluble vitamins
|
en |
dc.subject |
determination
|
en |
dc.subject |
chromatographic methods
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.title |
Charakteristika a stanovení hydrofilních vitaminů |
cs |
dc.title.alternative |
Water-soluble vitamins characterization and determination |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Severová, Marta |
|
dc.date.accepted |
2009-06-09 |
|
dc.description.abstract-translated |
The thesis deals with the characterization of water-soluble vitamins (thiamine, riboflavine, niacin, pantothenic acid, pyridoxine, folate, corinoids, biotin and vitamin C) and their de-termination. Determination of vitamins in foods is quite difficult because of their low con-centrations and high sensitivity to sunlight or oxidation. For the determination of vitamins could be used various methods - spectrophotometric, microbiological, polarographic, tit-ration, fluorometric, and especially chromatographic methods (liquid and gas chromato-graphy) using various detection (MS, UV / VIS, ECD, FID). |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
10890
|
|
dc.date.assigned |
2009-02-09 |
|
utb.result.grade |
A |
|