dc.contributor.advisor |
Janiš, Rahula
|
|
dc.contributor.author |
Němcová, Zdenka
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-18T12:13:56Z |
|
dc.date.available |
2010-07-18T12:13:56Z |
|
dc.date.issued |
2010-05-19 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/11075
|
|
dc.description.abstract |
Tato práce je zaměřena na přípravu 1-monoacylglycerolu z perfluoroundekanové kyseliny. 1- monoacylglycerol byl připraven adicí kyseliny na glycidol nukleofilním otevřením epoxidového kruhu za přítomnosti chromitého katalyzátoru. Po rekrystalizaci z ethanolu bylo dosaženo 90% konverze. K analytické charakterizaci byly použity metody TLC a HPLC. Dále je práce zaměřena na testování vyrobeného produktu na antimikrobní aktivitu vůči vybraným druhům bakterií a plísní. U všech grampozitivních bakterií byl prokázán inhibiční účinek především u koncentrací 1000 ug/ml a 1500 ug/ml. Nejvíce 1-monoacylglycerol kyseliny perfluoroundekanové působil na Bacillus subtilis. U gramnegativních bakterií nebyl inhibiční účinek prokázán. U plísní byl zaznamenán se zvyšující se koncentrací snižující se index růstu u všech druhů testovaných plísní. U Alternaria alternata a Penicillium roquerforti nebyl při nejvyšší koncentraci 1500 ug/ml zaznamenán růst ani po 12 dnech testování. |
cs |
dc.format |
66 s., 9 s. obr. příloh |
cs |
dc.format.extent |
3064854 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
perfluorované deriváty
|
cs |
dc.subject |
1-monoacylglycerol
|
cs |
dc.subject |
antimikrobní aktivita
|
cs |
dc.subject |
TLC
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
perfluorinated derivatives
|
en |
dc.subject |
1-monoacylglycerol
|
en |
dc.subject |
anti-microbial activity
|
en |
dc.subject |
TLC
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.title |
Příprava 1-monoacylglycerolu z kyseliny perfluoroundekanové a testování antimikrobní aktivity |
cs |
dc.title.alternative |
Preparation 1-monoacylglycerol from perfluoroundecanoic acid and testing anti-microbial activity |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Doležalová, Magda |
|
dc.date.accepted |
2010-06-01 |
|
dc.description.abstract-translated |
This work is focused on preparation of 1-monoacylglycerol from perfluoroundecanoic acid. 1- monoacylglycerol was prepared by the addition of the acid to glycidol by nucleophilic epoxide ring opening catalyzed by Cr3+ catalyst. After recrystallization from ethanol 90 % coversion was achieved. Reaction products were characterized by TLC and HPLC. Further the work is focused on testing prepared products on anti-microbial activity against selected species of bacteria and fungi. Activity of MAG was pronounced especially against Gram-positive bacteria with Bacillus subtilis as the most sensitive bacteria. The highest concentration tested (1000 ug/ml and 1500 ug/ml) caused a complete inhibition of all Gram-positive species On the contrary, Gram-negative bacteria were found to be resistant to perfluorinated MAG. It was recorded that with increasing concentration of 1-monoacylglycerol the growth index of all tested filamentous fungi decreased. There was no growth of Alternaria alternata and Penicillium roquerforti recorded at the highest concentration of MAG (1500 ug/ml) not even after 12 day of testing. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/205
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and economics of fat, detergent and cosmetics production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
14692
|
|
dc.date.assigned |
2010-02-22 |
|
utb.result.grade |
A |
|