dc.contributor.advisor |
Krejčí, Jiří
|
|
dc.contributor.author |
Vincencová, Eva
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-18T23:12:09Z |
|
dc.date.available |
2010-07-18T23:12:09Z |
|
dc.date.issued |
2010-05-19 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/11609
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá homogenními interakcemi želatiny a dodecyl sulfátu sodného ionický tenzid) a jeho směsí s Igepalem. Studium interakcí bylo prováděno pomocí měření zákalových křivek, konduktometrické titrace a změn povrchového napětí při různých koncentracích želatiny, různém pH a teplotě 23 . Praktická část je věnována charakteristice želatiny a obecnému popisu interakcí želatiny s ionickými tenzidy v homogenní fázi. Měřením bylo možné stanovit kritickou agregační koncentraci (c.a.c). Tato koncentrace se pohybovala v rozmezí hodnot 2 - 4 mmol/l, vyjádřená na koncentraci SDS. Ukazuje se, že Igepal (neionický tentid) ani dané pH nemá výrazný vliv na průběh interakcí. |
cs |
dc.format |
88 s., 20 s. obr. příloh. |
cs |
dc.format.extent |
490564 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
želatina
|
cs |
dc.subject |
tenzid
|
cs |
dc.subject |
dodecyl sulfát sodný
|
cs |
dc.subject |
SDS
|
cs |
dc.subject |
Igepal CA 720
|
cs |
dc.subject |
zákal
|
cs |
dc.subject |
povrchové napětí
|
cs |
dc.subject |
konduktometrie
|
cs |
dc.subject |
gelatin
|
en |
dc.subject |
surfactant
|
en |
dc.subject |
sodium dodecyl suphate
|
en |
dc.subject |
SDS
|
en |
dc.subject |
Igepal CA 720
|
en |
dc.subject |
turbidity
|
en |
dc.subject |
surface tension
|
en |
dc.subject |
conductometry
|
en |
dc.title |
Interakce anionických a neionických surfaktantů se želatinou |
cs |
dc.title.alternative |
Interaction anionic and nonionic surfactants with gelatin |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Janiš, Rahula |
|
dc.date.accepted |
2010-06-01 |
|
dc.description.abstract-translated |
The diploma thesis deals homogeneous interactions of gelatine and sodium dodecyl sulphate and his mixtures. Study of these interactions was carried out by mesurements of turbidity curves, condustometric titrations and changes of surface tension. at various concentrations, different pH and temperature 23 . The practical part is devoted to the chracteristics of gelatin and the generic description of the interaction with gelatin and anionic surfactants in homogeneous phase. By several measurements was able to determined the critical aggregation concentration (c.a.c). These concentrations ranged from values of 2-4 mmol / l, per concentration of SDS. It appears that Igepal (nonionic sur-factant) nor the pH has a significant influence on the course of interaction sludge. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/205
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and economics of fat, detergent and cosmetics production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
14589
|
|
dc.date.assigned |
2010-02-22 |
|
utb.result.grade |
B |
|