Exogenní karcinogeny v potravinách

DSpace Repository

Language: English čeština 

Exogenní karcinogeny v potravinách

Show simple item record

dc.contributor.advisor Julinová, Markéta
dc.contributor.author Tomášů, Zuzana
dc.date.accessioned 2010-07-19T06:31:31Z
dc.date.available 2010-07-19T06:31:31Z
dc.date.issued 2010-05-28
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/12103
dc.description.abstract Bakalářská práce se zabývá karcinogenními látkami obsaženými v potravinách rostlinného i živočišného původu. První část práce popisuje klasifikaci karcinogenů a jejich původ v potravinách. Dále se práce zaměřuje především na pesticidy, kdy se karcinogeny dostávají do potravního řetězce prostřednictvím zemědělské výroby. Následuje kapitola věnovaná polycyklickým aromatickým uhlovodíkům, zvláště vzniku a výskytu benzo(a)pyrenu v potravinách. V závěru práce je věnována pozornost mykotoxinům a vybraným typům toxických kovů. Uváděn je především jejich výskyt a obsah v potravinách, popisována je také toxicita. cs
dc.format 51 s. cs
dc.format.extent 2179703 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject aflatoxiny cs
dc.subject arzen cs
dc.subject benzo cs
dc.subject apyren cs
dc.subject cizorodé látky cs
dc.subject kadmium cs
dc.subject karcinogen cs
dc.subject mykotoxiny cs
dc.subject nikl cs
dc.subject ochratoxin cs
dc.subject olovo cs
dc.subject patulin cs
dc.subject pesticidy cs
dc.subject polycyklické aromatické uhlovodíky cs
dc.subject PAH cs
dc.subject toxixita cs
dc.subject aflatoxins en
dc.subject arsenik en
dc.subject benzo en
dc.subject apyrene en
dc.subject foreign matter en
dc.subject cadmium en
dc.subject a carcinogen en
dc.subject mykotoxins en
dc.subject nickel en
dc.subject ochratoxin A en
dc.subject lead en
dc.subject patulin en
dc.subject pesticides en
dc.subject polycyklic hydrocarbons en
dc.subject PAHs en
dc.subject toxicity en
dc.title Exogenní karcinogeny v potravinách cs
dc.title.alternative Exogenous carcinogens in foodstuffs en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Slavík, Roman
dc.date.accepted 2010-06-08
dc.description.abstract-translated Bachelor thesis is concerned with carcinogenic substances contained in foods of plant and animal origin. The first part describes the classification of carcinogens and their origin in food. Further work is focused primarily on pesticides, which are carcinogens and it get into the food chain through agricultural production. A following chapter is devoted to polycyclic aromatic hydrocarbons, particularly to formation and presence of benzo(a)pyrene in foodstuffs. In conclusion an attention is paid to selected types of mycotoxins and toxic metals. Their presence and content in food is related first of all and the toxicity is also described. en
dc.description.department Ústav technologie a mikrobiologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/144 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 14839
dc.date.assigned 2010-02-11
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
tomášů_2010_bp.pdf 2.078Mb PDF View/Open
tomášů_2010_vp.doc 39Kb Microsoft Word View/Open
tomášů_2010_op.doc 49.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account