dc.contributor.advisor |
Julinová, Markéta
|
|
dc.contributor.author |
Tomášů, Zuzana
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-19T06:31:31Z |
|
dc.date.available |
2010-07-19T06:31:31Z |
|
dc.date.issued |
2010-05-28 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/12103
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce se zabývá karcinogenními látkami obsaženými v potravinách rostlinného i živočišného původu. První část práce popisuje klasifikaci karcinogenů a jejich původ v potravinách. Dále se práce zaměřuje především na pesticidy, kdy se karcinogeny dostávají do potravního řetězce prostřednictvím zemědělské výroby. Následuje kapitola věnovaná polycyklickým aromatickým uhlovodíkům, zvláště vzniku a výskytu benzo(a)pyrenu v potravinách. V závěru práce je věnována pozornost mykotoxinům a vybraným typům toxických kovů. Uváděn je především jejich výskyt a obsah v potravinách, popisována je také toxicita. |
cs |
dc.format |
51 s. |
cs |
dc.format.extent |
2179703 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
aflatoxiny
|
cs |
dc.subject |
arzen
|
cs |
dc.subject |
benzo
|
cs |
dc.subject |
apyren
|
cs |
dc.subject |
cizorodé látky
|
cs |
dc.subject |
kadmium
|
cs |
dc.subject |
karcinogen
|
cs |
dc.subject |
mykotoxiny
|
cs |
dc.subject |
nikl
|
cs |
dc.subject |
ochratoxin
|
cs |
dc.subject |
olovo
|
cs |
dc.subject |
patulin
|
cs |
dc.subject |
pesticidy
|
cs |
dc.subject |
polycyklické aromatické uhlovodíky
|
cs |
dc.subject |
PAH
|
cs |
dc.subject |
toxixita
|
cs |
dc.subject |
aflatoxins
|
en |
dc.subject |
arsenik
|
en |
dc.subject |
benzo
|
en |
dc.subject |
apyrene
|
en |
dc.subject |
foreign matter
|
en |
dc.subject |
cadmium
|
en |
dc.subject |
a carcinogen
|
en |
dc.subject |
mykotoxins
|
en |
dc.subject |
nickel
|
en |
dc.subject |
ochratoxin A
|
en |
dc.subject |
lead
|
en |
dc.subject |
patulin
|
en |
dc.subject |
pesticides
|
en |
dc.subject |
polycyklic hydrocarbons
|
en |
dc.subject |
PAHs
|
en |
dc.subject |
toxicity
|
en |
dc.title |
Exogenní karcinogeny v potravinách |
cs |
dc.title.alternative |
Exogenous carcinogens in foodstuffs |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Slavík, Roman |
|
dc.date.accepted |
2010-06-08 |
|
dc.description.abstract-translated |
Bachelor thesis is concerned with carcinogenic substances contained in foods of plant and animal origin. The first part describes the classification of carcinogens and their origin in food. Further work is focused primarily on pesticides, which are carcinogens and it get into the food chain through agricultural production. A following chapter is devoted to polycyclic aromatic hydrocarbons, particularly to formation and presence of benzo(a)pyrene in foodstuffs. In conclusion an attention is paid to selected types of mycotoxins and toxic metals. Their presence and content in food is related first of all and the toxicity is also described. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie a mikrobiologie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/144
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
14839
|
|
dc.date.assigned |
2010-02-11 |
|
utb.result.grade |
B |
|