Stanovení stravitelnosti ve vybraných druzích netradičních cereálií
Show full item record
No preview available
Title:
|
Stanovení stravitelnosti ve vybraných druzích netradičních cereálií |
Author: |
Začalová, Dominika
|
Advisor: |
Lazárková, Zuzana
|
Abstract:
|
Bakalářská práce se zabývá stravitelností vybraných netradičních druhů obilovin. V teoretické části práce jsou charakterizovány obiloviny jako takové, jejich chemické složení a vlastnosti. Dále jsou charakterizovány jednotlivé druhy obilovin běžně pěstované v České republice a některé netradiční druhy. Další kapitola je věnována stravitelnosti, trávicí soustavě a mechanizmu trávení základních živin. Stravitelnost vybraných druhů obilovin (pšenice ozimá, kamut, špalda loupaná, špaldové kernotto, grünkern) byla stanovena metodou in vitro, s použitím inkubátoru Daisy po enzymové hydrolýze pankreatinem. Nejvyšší stravitelnost byla zjištěna u kamutu a špaldového kernotta, naopak nejnižší u grünkernu. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/13449
|
Date:
|
2010-05-26 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav technologie a mikrobiologie potravin |
Discipline:
|
Chemie a technologie potravin |
Grade for thesis and defense:
|
C
15062
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account