Vliv obsahu škrobu na základní technologické ukazatele kvality pšeničné mouky

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv obsahu škrobu na základní technologické ukazatele kvality pšeničné mouky

Show simple item record

dc.contributor.advisor Dvořáková, Monika
dc.contributor.author Janíková, Zuzana
dc.date.accessioned 2012-03-09T01:22:47Z
dc.date.available 2012-03-09T01:22:47Z
dc.date.issued 2011-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/14814
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá vlivem obsahu škrobu na základní technologické ukazatele kvality pšeničné mouky. Teoretická část je věnována charakteristice škrobu, vlastnostem a hodnocení technologické kvality pšeničné mouky, s tím spojené požadavky na kvalitu pšeničné mouky a v neposlední řadě stručně pojednává o vícerozměrných statistických metodách. Praktická část je zaměřena na stanovení vlhkosti, obsahu popele, dusíkatých látek, škrobu a na statistické vyhodnocení těchto parametrů. Vlhkost u vzorků průměrnou hodnotou 13,1 % splňovala požadavky normy, taktéž průměrná hodnota obsahu škrobu 70,0 % splňovala dané požadavky. Obsah dusíkatých látek průměrnou hodnotou 13,3 % však požadavek normy nesplňovala. Bylo také potvrzeno, že druh mouky ovlivňuje obsah škrobu. Nejvyšší pozitivní korelace byla prokázána mezi parametry lepkem a dusíkatými látkami. Jsou to parametry, které spolu úzce souvisejí, protože lepek je směs bílkovin (dusíkatých látek). cs
dc.format 95 s., 3 s. příloh cs
dc.format.extent 1574475 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject škrob cs
dc.subject amylóza cs
dc.subject amylopektin cs
dc.subject pšeničná mouka cs
dc.subject kvalita cs
dc.subject parametry cs
dc.subject starch en
dc.subject amylose en
dc.subject amylopectin en
dc.subject wheat flour en
dc.subject quality en
dc.subject parameters en
dc.title Vliv obsahu škrobu na základní technologické ukazatele kvality pšeničné mouky cs
dc.title.alternative Effect of Starch on the Basic Technological Indicators Wheat Flour Quality en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Burešová, Iva
dc.date.accepted 2011-06-01
dc.description.abstract-translated This thesis deals with the influence of starch on the basic indicators of technological quality of wheat flour. The theoretical part is devoted to the characteristics of starch properties and evaluation of technological quality of wheat flour, with the associated demands on the quality of wheat flour and finally concentrated on the multivariate statistical methods. The practical part is focused on the determination of moisture, ash, crude protein, starch, and the statistical evaluation of these parameters. Moisture in the sample average of 13.1% meet the requirements of the standard; also the average starch content 70.0% met the requirements. The content of crude protein average of 13.3% but did not meet the standard requirement. It was also confirmed that the type of flour affect starch content. The highest positive correlation was established between the parameters of gluten and nitrogen compounds. These are the parameters that are closely related, because gluten is a mixture of protein (crude protein). en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 22620
dc.date.assigned 2011-02-25
utb.result.grade C


Files in this item

Files Size Format View
janíková_2011_dp.pdf 1.501Mb PDF View/Open
janíková_2011_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
janíková_2011_op.doc 96Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account