Antibakteriální vlastnosti obalových materiálů v potravinářství

DSpace Repository

Language: English čeština 

Antibakteriální vlastnosti obalových materiálů v potravinářství

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lehocký, Marián
dc.contributor.author Sulovská, Kateřina
dc.date.accessioned 2012-03-09T10:56:05Z
dc.date.available 2012-03-09T10:56:05Z
dc.date.issued 2011-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/15604
dc.description.abstract Diplomová práce je zaměřená na antibakteriální vlastnosti obalových materiálů v potravi-nářství. Pro vícestupňovou fyzikálně-chemickou povrchovou úpravu byl jako základní sub-strát zvolen polyethylen. Povrchová úprava spočívala nejprve v důkladném očištění vzorků, následném ošetření nízkoteplotním plazmatem a inkorporací makromolekulárního řetězce s profilem polymerního hřebene s koncovými aminovými skupinami. Takto připravené vzorky byly podrobeny antibakteriálním testům a jednotlivé vzorky byly charakterizovány dostupnými metodami (infračervená spektroskopie, skenovací elektronová mikroskopie, měření povrchové energie a kontaktních úhlů smáčení, rentgenová fotoelektronová spektroskopie). cs
dc.format 74 s. cs
dc.format.extent 3817383 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject aktivní obal cs
dc.subject antibakteriální testy cs
dc.subject povrchová úprava cs
dc.subject metody charakteriza-ce povrchu cs
dc.subject active packaging en
dc.subject antibacterial tests en
dc.subject surface modification en
dc.subject methods of surface characterization en
dc.title Antibakteriální vlastnosti obalových materiálů v potravinářství cs
dc.title.alternative Antibacterial Properties of Packaging Materials for Food Industry en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Kašpárková, Věra
dc.date.accepted 2011-06-30
dc.description.abstract-translated The thesis is focused on antibacterial properties of packaging materials for food industry. The polyethylene was chosen as a base substrate for the multistep physicochemical surface modification. The surface modification consists prior sample cleaning, subsequent low-temperature plasma treatment, and the incorporation of macromolecular chain with the polymer brush-like structure with end amino groups. Then the samples undergo the anti-bacterial testing and each sample is characterized by accessible methods: infrared spectros-copy, scanning electron microscope, surface energy measuring and contact angle wetting, and X-ray photoelectron spectroscopy. en
dc.description.department Ústav chemie cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/199 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Řízení technologických rizik cs
dc.thesis.degree-discipline Technological Risk Management en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie materiálů cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Materials Technology en
dc.identifier.stag 22480
dc.date.assigned 2011-02-14
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
sulovská_2011_dp.pdf 3.640Mb PDF View/Open
sulovská_2011_vp.doc 95Kb Microsoft Word View/Open
sulovská_2011_op.doc 103.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account