dc.contributor.advisor |
Lehocký, Marián
|
|
dc.contributor.author |
Sulovská, Kateřina
|
|
dc.date.accessioned |
2012-03-09T10:56:05Z |
|
dc.date.available |
2012-03-09T10:56:05Z |
|
dc.date.issued |
2011-05-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/15604
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce je zaměřená na antibakteriální vlastnosti obalových materiálů v potravi-nářství. Pro vícestupňovou fyzikálně-chemickou povrchovou úpravu byl jako základní sub-strát zvolen polyethylen. Povrchová úprava spočívala nejprve v důkladném očištění vzorků, následném ošetření nízkoteplotním plazmatem a inkorporací makromolekulárního řetězce s profilem polymerního hřebene s koncovými aminovými skupinami. Takto připravené vzorky byly podrobeny antibakteriálním testům a jednotlivé vzorky byly charakterizovány dostupnými metodami (infračervená spektroskopie, skenovací elektronová mikroskopie, měření povrchové energie a kontaktních úhlů smáčení, rentgenová fotoelektronová spektroskopie). |
cs |
dc.format |
74 s. |
cs |
dc.format.extent |
3817383 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
aktivní obal
|
cs |
dc.subject |
antibakteriální testy
|
cs |
dc.subject |
povrchová úprava
|
cs |
dc.subject |
metody charakteriza-ce povrchu
|
cs |
dc.subject |
active packaging
|
en |
dc.subject |
antibacterial tests
|
en |
dc.subject |
surface modification
|
en |
dc.subject |
methods of surface characterization
|
en |
dc.title |
Antibakteriální vlastnosti obalových materiálů v potravinářství |
cs |
dc.title.alternative |
Antibacterial Properties of Packaging Materials for Food Industry |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kašpárková, Věra |
|
dc.date.accepted |
2011-06-30 |
|
dc.description.abstract-translated |
The thesis is focused on antibacterial properties of packaging materials for food industry. The polyethylene was chosen as a base substrate for the multistep physicochemical surface modification. The surface modification consists prior sample cleaning, subsequent low-temperature plasma treatment, and the incorporation of macromolecular chain with the polymer brush-like structure with end amino groups. Then the samples undergo the anti-bacterial testing and each sample is characterized by accessible methods: infrared spectros-copy, scanning electron microscope, surface energy measuring and contact angle wetting, and X-ray photoelectron spectroscopy. |
en |
dc.description.department |
Ústav chemie |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/199
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Řízení technologických rizik |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technological Risk Management |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie materiálů |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Materials Technology |
en |
dc.identifier.stag |
22480
|
|
dc.date.assigned |
2011-02-14 |
|
utb.result.grade |
A |
|