Vliv aplikace alginátů na vybrané vlastnosti tavených sýrů
Show full item record
No preview available
| 
Title: 
 | 
Vliv aplikace alginátů na vybrané vlastnosti tavených sýrů | 
| Author: | 
Konečná, Lucie
 | 
| Advisor: | 
Hladká, Kristýna
 | 
| 
Abstract:
 | 
Cílem diplomové práce bylo posoudit vliv přídavku alginátů do taveného sýra. Algináty se v potravinářství běžně používají jako zahušťovadla, stabilizátory a látky upravující texturu. Byly použity tři výrobní druhy alginátu sodného o různých koncentracích. Tavení probíhalo za přídavku tavících solí i bez nich. Hodnocení výsledného produktu byla zaměřena na proveditelnost tavby, vybrané texturní parametry a senzorické posouzení. Kromě toho byla sledována hodnota pH. Zkoumána byla rovněž homogenita vzorků vyrobených bez přídavku tavících solí. Při senzorickém hodnocení se sledovalo kromě homogenity  i vzhled a konzistence vyrobených vzorků taveného sýra. Výsledky ukazují, že algináty mají vliv hlavně na pevnost a lepivost, v menší míře i na soudržnost vzorků taveného sýra. Vliv alginátů na hodnotu pH je minimální. | 
| 
URI:
 | 
http://hdl.handle.net/10563/15644
 | 
| 
Date:
 | 
2011-05-20 | 
| 
Availability:
 | 
Bez omezení | 
| 
Department:
 | 
Ústav biochemie a analýzy potravin | 
| 
Discipline:
 | 
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin | 
| 
Grade for thesis and defense:
 | 
B
22623
 | 
        	     
                
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
 
 
Search DSpace
Browse
- 
All of DSpace
 
- 
This Collection
 
 
My Account