Antibakteriální účinky monoacylglycerolů v podmínkách in vitro a v přírodních ovocných  šťávách
Show full item record
No preview available
| 
Title: 
 | 
Antibakteriální účinky monoacylglycerolů v podmínkách in vitro a v přírodních ovocných  šťávách | 
| Author: | 
Butkovičová, Adéla
 | 
| Advisor: | 
Janiš, Rahula
 | 
| 
Abstract:
 | 
Zdravý životní styl zahrnuje několik faktorů, mezi které patří i zdravá výživa. Spousta lidí se začíná vracet k pěstování zeleniny a ovoce nebo například k výrobě domácích ovocných šťáv. Trvanlivost u těchto šťáv však není dlouhá a poměrně rychle dochází k jejich kažení, způsobeném řadou mikroorganizmů. Ovocné šťávy obsahují důležité nutriční látky, které jsou však většinou pasterací zničeny. Tato práce se tedy zabývá inhibičními účinky vybraných monoacylglycerolů, které by mohly zabránit kažení nepasterizovaných čerstvých ovocných šťáv a tím prodloužit jejich trvanlivost. I když se monoacyglyceroly hojně využívají v potravinářském průmyslu jako emulgátory, jejich potenciální využití pro inhibici růstu nežádoucích mikroorganizmů v potravinách dosud nebylo dostatečně studováno. | 
| 
URI:
 | 
http://hdl.handle.net/10563/17357
 | 
| 
Date:
 | 
2011-05-20 | 
| 
Availability:
 | 
Bez omezení | 
| 
Department:
 | 
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky | 
| 
Discipline:
 | 
Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky | 
| 
Grade for thesis and defense:
 | 
A
22813
 | 
        	     
                
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
 
 
Search DSpace
Browse
- 
All of DSpace
 
- 
This Collection
 
 
My Account