dc.contributor.advisor |
Kolomazník, Karel
|
|
dc.contributor.author |
Friebrová, Veronika
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-04T02:14:55Z |
|
dc.date.available |
2013-10-04T02:14:55Z |
|
dc.date.issued |
2008-09-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/18968
|
|
dc.description.abstract |
Disertační práce se zabývá vývojem technologií zpracování vedlejších produktů potravinářského a kožedělného průmyslu, zejména bílkovinné povahy, jejichž hydrolyzáty se uplatňují jak v běžné výživě člověka, tak také v zemědělství jako např. biostimulátory (induktory rezistence). Cíle práce spočívají v optimální kombinaci přímého a nepřímého modelování, tj. využití teorie transportních procesů a chemické reakční kinetiky ve spojení s experimenty. Časové závislosti byly statisticky zpracovány za účelem stanovení parametrů matematicko-fyzikálních modelů. Výsledné vztahy a experimentální data byly aplikovány k verifikaci navržených kvantitativních modelů. Ověřené modely sloužily pro stanovení optimální reakční doby a návrh algoritmu řízení reálných hydrolyzačních reaktorů. |
cs |
dc.format |
151 |
|
dc.format.extent |
5102124 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
cs |
dc.rights |
Bez omezení |
cs |
dc.subject |
Bílkovinné hydrolyzáty
|
cs |
dc.subject |
kolagen
|
cs |
dc.subject |
pivovarské kvasnice
|
cs |
dc.subject |
chemická reakční kinetika
|
cs |
dc.subject |
efektivní difusní koeficient
|
cs |
dc.subject |
Protein hydrolysates
|
en |
dc.subject |
collagen
|
en |
dc.subject |
brewer's yeast
|
en |
dc.subject |
chemical reaction kinetics
|
en |
dc.subject |
effective diffusion coefficient
|
en |
dc.title |
Vývoj technologií zpracování biomasy jako zdroj hodnotných bílkovin a jejich hydrolyzátů |
cs |
dc.title.alternative |
The development of processing technologies for biomass as a source of valuable proteins and their hydrolysates |
en |
dc.type |
disertační práce |
cs |
dc.date.accepted |
2012-05-23 |
|
dc.description.abstract-translated |
This dissertation deals with the development of processing technologies of by-products generated by the food processing and tanning industries. These by-products - especially those of protein nature, can be converted into hydrolysates that can be applied in human nutrition as well as in agriculture (e.g. in the form of bio-stimulators - resistance inductors). The objective of the dissertation is to optimally combine direct and indirect modeling methods, i.e. to effectively combine the Transport Phenomena Theory and Reaction Kinetics with experiments. The time dependencies were statistically evaluated in order to determine the parameters of the mathematical-physical model. The resulting equations and experimental data were used to verify the proposed quantitative models. The verified models served for the determination of the optimal reaction time and the design of the Real Hydrolysing reactor Control Algorithm. |
en |
dc.description.department |
Ústav automatizace a řídicí techniky |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie makromolekulárních látek |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology of Macromolecular Compounds |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ph.D. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie materiálů |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Materials Technology |
en |
dc.identifier.stag |
28110
|
|
dc.date.submitted |
2012-03-26 |
|