dc.contributor.advisor |
Mišurcová, Ladislava
|
|
dc.contributor.author |
Fojtíková, Hana
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-08T16:43:08Z |
|
dc.date.available |
2013-10-08T16:43:08Z |
|
dc.date.issued |
2012-02-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/22544
|
|
dc.description.abstract |
Inulin je považován za vlákninu potravy z důvodu jeho rezistence vůči působení enzymů lidského trávicího ústrojí. Souvislost mezi hodnotou příjmu vlákniny a rizikem výskytu rakoviny tlustého střeva je sledována v celosvětovém měřítku. Česká republika patří mezi země s nejvyšším výskytem rakoviny tlustého střeva a velmi nízkým průměrným příjmem vlákniny ? asi 12 g/den, přičemž doporučená hodnota činí 25 ? 30 g/den. V současné době se rozšiřuje výroba tzv. zdravých potravin, které jsou obohaceny vlákninou. Inulin patří mezi rozpustnou vlákninu, která je přidávána do masných a mléčných výrobků a také do dětských ovocných příkrmů. V práci byl sledován vliv přítomnosti různých koncentrací glukózy a sacharózy a působení vysoké teploty na obsah inulinu v dětské ovocné výživě. |
cs |
dc.format |
87s. (119 139 znaků) |
cs |
dc.format.extent |
3274950 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Inulin
|
cs |
dc.subject |
enzymatická metoda
|
cs |
dc.subject |
AOAC metoda
|
cs |
dc.subject |
glukóza
|
cs |
dc.subject |
sacharóza
|
cs |
dc.subject |
dětská výživa
|
cs |
dc.subject |
Inulin
|
en |
dc.subject |
enzymatic method
|
en |
dc.subject |
AOAC method
|
en |
dc.subject |
glucose
|
en |
dc.subject |
saccharose
|
en |
dc.subject |
children diet
|
en |
dc.title |
Aplikace inulinu do dětských ovocných výživ |
cs |
dc.title.alternative |
Inulin Application in Children's Fruit Diets |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Hrabě, Jan |
|
dc.date.accepted |
2012-06-06 |
|
dc.description.abstract-translated |
Inulin is considered as dietary fiber by the reason of its resistance against to hydrolysis of enzymes in human gastrointestinal tract. The relationship between the intake of dietary fiber and the risk of occurrence of colorectal cancer is observed by various worldwide science institutions. The Czech Republic belongs to countries with the highest incidence of colorectal cancer and the low intake of dietary fiber ? about 12 g per day, while the recommended value is 25 ? 30 g/day. Recently is amplified the production of functional food with addition of dietary fiber. Inulin belongs between soluble fiber which is added into meat, dairy and fruit products. In this paper the influence of presence of different concentration of glucose and saccharose and high temperature effect on the inulin content in children fruit diet were established. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/19585
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
25575
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2012-05-02 |
|