Vliv různých ternárních směsí vybraných fosforečnanových solí na texturu tavených sýrů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv různých ternárních směsí vybraných fosforečnanových solí na texturu tavených sýrů

Show full item record

No preview available
Title: Vliv různých ternárních směsí vybraných fosforečnanových solí na texturu tavených sýrů
Author: Začalová, Dominika
Advisor: Buňka, František
Abstract: Práce je zaměřena na sledování vlivu ternárních směsí fosforečnanových tavicích solí (hydrogenfosforečnan sodný - Na2HPO4, difosforečnan sodný - Na4P2O7, polyfosforečnan sodný - (NaPO3)n) na pH a vybrané texturní vlastnosti (tvrdost, soudržnost, relativní lepivost) tavených sýrů. Výše zmíněné soli byly použity v různých systematicky zvolených hmotnostních poměrech. Jako základní surovina tavených sýrů byly zvoleny vzorky Eidamské cihly, které zrály 2, 4 a 8 týdnů. Zvyšující se doba zralosti Eidamu způsobovala pokles tvrdosti, soudržnosti, pH a nárůst relativní lepivosti tavených sýrů. Delší doba skladování pak způsobovala nárůst jejich tvrdosti, soudržnosti, mírný pokles pH a relativní lepivosti. Závislost změn texturních parametrů na složení tavicích solí nebyla lineární.
URI: http://hdl.handle.net/10563/22948
Date: 2012-02-01
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: D 25752


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
začalová_2012_dp.pdf 1.983Mb PDF View/Open
začalová_2012_vp.doc 97.5Kb Microsoft Word View/Open
začalová_2012_op.doc 98.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account