Vliv teploty a pH na produkci biogenních aminů u vybraných probiotických bakterií

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv teploty a pH na produkci biogenních aminů u vybraných probiotických bakterií

Show full item record

No preview available
Title: Vliv teploty a pH na produkci biogenních aminů u vybraných probiotických bakterií
Author: Žouželková, Nikola
Advisor: Lorencová, Eva
Abstract: Tato práce se zabývá dekarboxylázovou aktivitou a vlivem faktorů (pH, teplota, přídavek glycerolu) na výslednou produkci biogenních aminů kmenem Lactobacillus rhamnosus CCDM 289 za laboratorních podmínek. Tato kultura disponuje probiotickými účinky a je běžně používána v mlékárenském průmyslu jako starterová. Tvorba biogenních aminů byla sledována v supernatantu získaném po kultivaci pomocí vysokoúčinné kapalinové chroma-tografie s předkolonovou derivatizací danzylchloridem a UV detekcí. Testovaná mléčná bakterie byla schopná produkce detekovatelných množství putrescinu a tyraminu. Tento experiment prokázal, že lze změnou kultivačních podmínek a úpravou složení média do jisté míry ovlivnit konečné množství biogenních aminů vyprodukované Lactobacillus rhamnosus CCDM 289.
URI: http://hdl.handle.net/10563/22960
Date: 2012-02-01
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: C 25685


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
žouželková_2012_dp.pdf 2.671Mb PDF View/Open
žouželková_2012_vp.doc 96Kb Microsoft Word View/Open
žouželková_2012_op.doc 97Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account