Vliv teploty a pH na produkci biogenních aminů u vybraných probiotických bakterií
Show full item record
No preview available
Title:
|
Vliv teploty a pH na produkci biogenních aminů u vybraných probiotických bakterií |
Author: |
Žouželková, Nikola
|
Advisor: |
Lorencová, Eva
|
Abstract:
|
Tato práce se zabývá dekarboxylázovou aktivitou a vlivem faktorů (pH, teplota, přídavek glycerolu) na výslednou produkci biogenních aminů kmenem Lactobacillus rhamnosus CCDM 289 za laboratorních podmínek. Tato kultura disponuje probiotickými účinky a je běžně používána v mlékárenském průmyslu jako starterová. Tvorba biogenních aminů byla sledována v supernatantu získaném po kultivaci pomocí vysokoúčinné kapalinové chroma-tografie s předkolonovou derivatizací danzylchloridem a UV detekcí. Testovaná mléčná bakterie byla schopná produkce detekovatelných množství putrescinu a tyraminu. Tento experiment prokázal, že lze změnou kultivačních podmínek a úpravou složení média do jisté míry ovlivnit konečné množství biogenních aminů vyprodukované Lactobacillus rhamnosus CCDM 289. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/22960
|
Date:
|
2012-02-01 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav technologie potravin |
Discipline:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Grade for thesis and defense:
|
C
25685
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account