dc.contributor.advisor |
Kráčmar, Stanislav
|
|
dc.contributor.author |
Nevřalová, Jana
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-09T12:30:39Z |
|
dc.date.available |
2013-10-09T12:30:39Z |
|
dc.date.issued |
2012-01-06 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/23154
|
|
dc.description.abstract |
V diplomové práci je řešena problematika vyhodnocení nutričního složení měsíčního jídel-ního lístku ze ZŠ a MŠ ve Staré Vsi. Z provedené analýzy bylo zjištěno, že pro děti před-školního věku jsou překročeny všechny hodnoty živin i vitaminů, některé (např. vitamin A) o více než 100 %. Výjimkou je obsah vápníku a vitaminu C, který je ve stravě ze školní jídelny hrazen pouze z 60 % doporučeného množství. U skupiny volných tuků a volných cukrů bylo toto množství překročeno téměř o 200 %. U dětí mladšího školního věku byly výsledky vyhodnocení nutričních faktorů vyváženější. Obsah většiny nutrientů byl v toleranci ?5 %, pouze tuky a vitamin A výrazněji překračo-valy doporučené dávky. U vitaminu C je dosažená hodnota pouze 55 %. Maso, mléko, tuky a cukry výrazně překračovaly hodnoty stanovené vyhláškou č. 107/2005 Sb., naopak mléč-né výrobky a ovoce byly pod stanovenou hranicí, množství ovoce dosahovalo pouze 6 %. Doporučujeme omezení volných tuků a snížení množství volného cukru. Také zařazení více čerstvé zeleniny by vyvážilo nedostatečný příjem vitaminu C. |
cs |
dc.format |
82 s. (91 534 znaků). |
cs |
dc.format.extent |
3175486 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
výživa
|
cs |
dc.subject |
nutriční faktor
|
cs |
dc.subject |
HACCP
|
cs |
dc.subject |
školní stravování
|
cs |
dc.subject |
výživové doporučení
|
cs |
dc.subject |
nutrition
|
en |
dc.subject |
nutrition factor
|
en |
dc.subject |
HACCP
|
en |
dc.subject |
school catering
|
en |
dc.subject |
nutrition recommendation
|
en |
dc.title |
Nutriční hodnocení úrovně stravování žáků ZŠ a MŠ ve Staré Vsi |
cs |
dc.title.alternative |
Nutritional Evaluation of Alimentation Level in Primary and Nursery School in Stará Ves. |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Bučková, Martina |
|
dc.date.accepted |
2012-06-04 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis approaches the problem of evaluating the nutritional composition of one month food menu of elementary school and kindergarten in the village Stará Ves. The analysis found that for children pre-school age are exceeded all the nutrients and vitamins, some (eg. vitamin A) by more than 100%. The exception is calcium and vitamin C, which is in the diet of school meals paid only 60% of the recommended amount. In the group of free fat and free sugars were exceeded this amount by nearly 200%. For younger-school children the results were more balanced assessment of nutritional fac-tors. Most of nutrients were included within ? 5%, only fats and vitamin A significantly exceeded the recommendation dose. The vitamin C value is achieved only 55%. Meat, milk, fats and sugars significantly exceeded the value established by Regulation No. 107/2005 Coll., in the other way dairy products and fruits were below the threshold, the amount of fruit reached only 6%. It is recommended to reduce free fat and the amount of free sugar. Also include more fresh vegetables to compensate of deficient intake of vitamin C. |
en |
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/18592
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
25745
|
|
utb.result.grade |
C |
|
dc.date.submitted |
2012-05-21 |
|