Dusičnany v zelenině

DSpace Repository

Language: English čeština 

Dusičnany v zelenině

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kráčmar, Stanislav
dc.contributor.author Lisková, Dagmar
dc.date.accessioned 2013-10-09T14:37:09Z
dc.date.available 2013-10-09T14:37:09Z
dc.date.issued 2012-02-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/23228
dc.description.abstract Bakalářská práce řeší problematiku výskytu dusičnanů v zelenině. Jsou popsány metody stanovení dusičnanů, vlivy kuchyňského zpracování zeleniny na obsah dusičnanů v potravinách. Část práce se věnuje rizikovosti dusičnanů pro lidský organismus. Jsou uvedeny osvědčené postupy, jimiž lze množství dusičnanů v zelenině ovlivnit. Snížení příjmu dusičnanů prostřednictvím potravního řetězce zůstává nadále důležitým úkolem, především z pohledu výživy kojenců a malých děti. Přijatelná denní dávka dusičnanů je 0 - 0,2 mg/kg tělesné hmotnosti. cs
dc.format 44 s. cs
dc.format.extent 2892740 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject hnojení cs
dc.subject kontaminace cs
dc.subject stanovení dusičnanů cs
dc.subject dusičnany cs
dc.subject dusitany cs
dc.subject zelenina cs
dc.subject tepelná úprava cs
dc.subject manuring en
dc.subject contamination en
dc.subject determination of nitrates en
dc.subject nitrates en
dc.subject nitrites en
dc.subject vegetables en
dc.subject heat en
dc.subject treatment en
dc.title Dusičnany v zelenině cs
dc.title.alternative Nitrate in Vegetables en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Bučková, Martina
dc.date.accepted 2012-09-05
dc.description.abstract-translated The bachelor thesis solves the problematic of nitrates occurrence in vegetables. It describes the methods of nitrates determination, effects cooking processes of vegetables on nitrates content within the food. Part of the work deals with the risks, that nitrates might have on the human organism. The proven procedures that have significant impact on the levels of nitrate in vegetables are also considered within this thesis. Reduction of nitrate income via the food chain still remains a important task, especially within the nutrition of infants and small children. The acceptable daily intake of nitrates is 0 - 0,2 mg/kg of body weight. en
dc.description.department Ústav technologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/19584 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 26741
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2012-06-01


Files in this item

Files Size Format View
lisková_2012_bp.pdf 2.758Mb PDF View/Open
lisková_2012_vp.doc 93Kb Microsoft Word View/Open
lisková_2012_op.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account