dc.contributor.advisor |
Kráčmar, Stanislav
|
|
dc.contributor.author |
Lisková, Dagmar
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-09T14:37:09Z |
|
dc.date.available |
2013-10-09T14:37:09Z |
|
dc.date.issued |
2012-02-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/23228
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce řeší problematiku výskytu dusičnanů v zelenině. Jsou popsány metody stanovení dusičnanů, vlivy kuchyňského zpracování zeleniny na obsah dusičnanů v potravinách. Část práce se věnuje rizikovosti dusičnanů pro lidský organismus. Jsou uvedeny osvědčené postupy, jimiž lze množství dusičnanů v zelenině ovlivnit. Snížení příjmu dusičnanů prostřednictvím potravního řetězce zůstává nadále důležitým úkolem, především z pohledu výživy kojenců a malých děti. Přijatelná denní dávka dusičnanů je 0 - 0,2 mg/kg tělesné hmotnosti. |
cs |
dc.format |
44 s. |
cs |
dc.format.extent |
2892740 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
hnojení
|
cs |
dc.subject |
kontaminace
|
cs |
dc.subject |
stanovení dusičnanů
|
cs |
dc.subject |
dusičnany
|
cs |
dc.subject |
dusitany
|
cs |
dc.subject |
zelenina
|
cs |
dc.subject |
tepelná úprava
|
cs |
dc.subject |
manuring
|
en |
dc.subject |
contamination
|
en |
dc.subject |
determination of nitrates
|
en |
dc.subject |
nitrates
|
en |
dc.subject |
nitrites
|
en |
dc.subject |
vegetables
|
en |
dc.subject |
heat
|
en |
dc.subject |
treatment
|
en |
dc.title |
Dusičnany v zelenině |
cs |
dc.title.alternative |
Nitrate in Vegetables |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Bučková, Martina |
|
dc.date.accepted |
2012-09-05 |
|
dc.description.abstract-translated |
The bachelor thesis solves the problematic of nitrates occurrence in vegetables. It describes the methods of nitrates determination, effects cooking processes of vegetables on nitrates content within the food. Part of the work deals with the risks, that nitrates might have on the human organism. The proven procedures that have significant impact on the levels of nitrate in vegetables are also considered within this thesis. Reduction of nitrate income via the food chain still remains a important task, especially within the nutrition of infants and small children. The acceptable daily intake of nitrates is 0 - 0,2 mg/kg of body weight. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/19584
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
26741
|
|
utb.result.grade |
C |
|
dc.date.submitted |
2012-06-01 |
|