Stravitelnost a obsah vlákniny ve vybraných druzích fazolí

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stravitelnost a obsah vlákniny ve vybraných druzích fazolí

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lazárková, Zuzana
dc.contributor.author Eliášová, Eliška
dc.date.accessioned 2013-10-09T20:43:59Z
dc.date.available 2013-10-09T20:43:59Z
dc.date.issued 2012-01-06
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/23461
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá stravitelností a obsahem vlákniny ve vybraných druzích fazolí. Teoretická část diplomové práce charakterizuje vybrané druhy fazolí, jejich chemické složení a význam ve výživě člověka. Také je zde definována vláknina, její chemické složení, rozdělení podle rozpustnosti ve vodě, vlastnosti a fyziologický význam. Poslední dvě kapitoly jsou pak věnovány trávicímu traktu a trávení základních živin včetně působení trávicích enzymů. Praktická část je zaměřena na stanovení obsahu vlhkosti, popele, neutrálně-detergentní a hrubé vlákniny (pomocí přístroje ANKOM220 Fiber Analyzer) a stravitelnosti (pomocí inkubátoru Daisy II po vzájemné hydrolýze proteolytickými enzymy pepsinem a pankreatinem) v 10 vybraných druzích fazolí. Při analýze obsahu vlákniny bylo zjištěno, že nejvyšší průměrný obsah jak neutrálně-detergentní tak hrubé vlákniny byl stanoven u fazole navy bio. Dále bylo potvrzeno, že fazole mungo patří mezi nejlépe stravitelný druh fazolí. cs
dc.format 83 s. cs
dc.format.extent 2120471 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject fazole cs
dc.subject neutrálně-detergentní vláknina cs
dc.subject hrubá vláknina cs
dc.subject stravitelnost cs
dc.subject pepsin cs
dc.subject pankreatin cs
dc.subject beans en
dc.subject neutral detergent fibre en
dc.subject crude fiber en
dc.subject digestibility en
dc.subject pepsin en
dc.subject pancreatin en
dc.title Stravitelnost a obsah vlákniny ve vybraných druzích fazolí cs
dc.title.alternative Digestibility and Fiber Content in Chosen Bean Varieties en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Sumczynski, Daniela
dc.date.accepted 2012-06-05
dc.description.abstract-translated This diploma thesis deals with the digestibility and fiber content in chosen bean varieties. Theoretical part of the thesis characterises selected beans, its chemical composition and importance in human nutrition. The thesis also defines the dietary fibre, its chemical structure, division according to water solubility, properties and physiological importance. Last two sections are devoted to digestive system and digestion of basic nutrients including the effect of digestive enzymes. The practical part is focused on the determination of moisture, ash, neutral detergent and crude fibre (using analyzer ANKOM220 Fiber Analyzer) and digestibility (using incubator Daisy II after reciprocal hydrolysis by proteolytic enzymes pepsin and pancreatin) in 10 selected bean varieties. According to the results obtained it can be concluded that navy bio bean possessed the highest average content of both neutral detergent and crude fibre. Furthermore, it was confirmed that the mungo bean is one of the best digestible beans. en
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/18592 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 25736
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2012-05-21


Files in this item

Files Size Format View
eliášová_2012_dp.pdf 2.022Mb PDF View/Open
eliášová_2012_vp.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open
eliášová_2012_op.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account