Stanovení množství vybraných karotenoidů u meruňek a broskví z jižní Moravy.

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení množství vybraných karotenoidů u meruňek a broskví z jižní Moravy.

Show simple item record

dc.contributor.advisor Pospiech, Matej
dc.contributor.author Vaculíková, Jaroslava
dc.date.accessioned 2013-10-10T17:51:40Z
dc.date.available 2013-10-10T17:51:40Z
dc.date.issued 2013-02-11
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/23596
dc.description.abstract Cílem diplomové práce bylo stanovení množství beta-karotenu a luteinu u vybraných odrůd meruněk a broskví z jižní Moravy. Mezi zástupce odrůd meruněk byla vybrána odrůda Bergeron, Goldrich, Maďarská, Rakovského a Velkopavlovická. K analýze broskví byli vybrané odrůdy Harbrite, Harbinger, Redhaven, Fenix, Flamingo, Earliglo, Sunhaven, Tena a Luna raná. Meruňky i broskve byli vypěstované v soukromých sadařstvích v Žádovicích, které se nachází v okrese Hodonín na jižní Moravě. Celkem byl stanoven beta karoten a lutein, v 19 vzorcích. Jako metoda stanovení byla použita UV-VIS spektrofotometrie, kdy byla měřena absorbance vzorku při vlnové délce 450 nm pro beta-karoten a 421 nm pro lutein. Nejvyšší hodnoty u meruněk dosáhla odrůda Goldrich (934,69 mikrogramů/100g beta-karoten; 106,40 mikrogramů/100g - lutein). Naopak nejnižší hodnoty byli naměřené, u odrůdy Bergeron (712,13 mikrogramů/100g beta-karoten; 81,65 mikrogramů/100g - lutein). U broskví byla naměřena nejvyšší hodnota u odrůdy Harbrite (364,18 mikrogramů/100g beta-karoten; 43,07 mikrogramů/100g - lutein) a nejmenší hodnoty dosahovala odrůda Luna raná (97,59 mikrogramů/100g beta-karoten; 12,66 mikrogramů/100g - lutein). Z jednotlivých výsledků vyplývá, že množství luteinu je závislé na beta-karotenu. S rostoucím množstvím beta-karotenu vzrůstá i množství luteinu. Korelace u broskví r2 = 0,96 (p<0,001), u meruněk r2 = 0,99 (p<0,001). Porovnáním jednotlivých odrůd meruněk a broskví s dostupnými daty z jiných zemí byli jednovýběrovým studentovým T testem zjištěny statisticky vysoce významné rozdíly mezi daty reprezentujícími Českou republiku z oblasti jižní Moravy a Chorvatskem z oblasti Neretva valley, Pákistánem a také Portugalskem z oblasti Cova de Beira. Výsledky této práce také ukazují, že obsah karotenoidů v meruňkách a broskvích se liší v závislosti na odrůdě, klimatických podmínkách, geografickém místě pěstování a stupni zralosti ovoce. Z výše uvedeného vyplývá, že především meruňky, ale i broskve lze zařadit k potenciálním potravinám s obsahem antioxidačních látek, tedy s antioxidačními účinky. cs
dc.format 78s. cs
dc.format.extent 2629304 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject karotenoidy cs
dc.subject beta-karoten cs
dc.subject lutein cs
dc.subject meruňky cs
dc.subject broskve cs
dc.subject UV-Vis spektrofotometrie cs
dc.subject carotenoids en
dc.subject beta-carotene en
dc.subject lutein en
dc.subject apricots en
dc.subject peaches en
dc.subject UV-VIS spectroscopy en
dc.title Stanovení množství vybraných karotenoidů u meruňek a broskví z jižní Moravy. cs
dc.title.alternative Determination of Selected Carotenoids in Apricot and Peach Fruit from South Moravia. en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Valášek, Pavel
dc.date.accepted 2013-05-28
dc.description.abstract-translated The aim of this thesis was to determine amount of beta-carotene and lutein in selected cultivars of apricots and peaches from south Moravia region. For analys of apricot cultivars were selected cultivars Bergeron, Goldrich, Maďarská, Rakovského and Velkopavlovická. For the peaches were selected cultivars Harbrite, Harbinger, Redhaven, Fenix, Flamingo, Earliglo, Sunhaven, Tena and Luna raná. All sample of apricots and peaches were obtained from family-styled farms located in Žádovice village. Žádovice villageis located in Hodonín distrikt which is the part of south Moravia region. The beta-carotene and lutein were determined in 19 samples totally. As a method of determination was used UV-VIS spectroscopy when the absorbance of sample was measuredat a wavelength of 450 nm for beta-carotene and 421 nm for lutein. The highest values from investigated sample of apricots was detected in cultivar Goldrich (934,69 microgram/100g for beta-carotene; 106,40 microgram/100g for lutein). On other side the lowest values were measured in sample of cultivar Bergeron (712,13 microgram/100g for beta-carotene; 81,65 microgram/100g for lutein). Investigation of peaches samples showed the highest values in cultivar Harbrite (364,18 microgram/100g for beta-carotene; 43,07 microgram/100g for lutein) the lowest values were measured in sample of Luna raná (97,59 microgram/100g for beta-carotene; 12,66 microgram/100g for lutein). From samples investigation we can generally say that amount of lutein depend on amount of beta-carotene. Correlation coefficient for peaches were r2=0,96 (p<0,001), for apricots were r2 = 0,99 (p<0,001). Comparison of know available dates about apricots and peaches cultivars with the dates from different countries were analyzed by the student T-test. The reset showed signifiant differences between the dates representing Czech Republic (south Moravia region) and Croatia (Neretva Valley region); Pakistan and Portugal (Cova de Beira region). The results of this study show that the amount of carotenoids apricots and peaches are different. The differences are depends on fruit cultivar, climate conditions, geographic location of cultivation and the stage of maturity. The reset showed that: especially apricots, but the peaches too may be classified as potential food containing antioxidants, so with antioxidant effects. en
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/18592 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 29953
utb.result.grade D
dc.date.submitted 2013-05-13


Files in this item

Files Size Format View
vaculíková_2013_dp.pdf 2.507Mb PDF View/Open
vaculíková_2013_vp.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open
vaculíková_2013_op.pdf 66.91Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account