dc.contributor.advisor |
Valášek, Pavel
|
|
dc.contributor.author |
Uherek, Dušan
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-10T20:57:08Z |
|
dc.date.available |
2013-10-10T20:57:08Z |
|
dc.date.issued |
2013-02-11 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/23729
|
|
dc.description.abstract |
Tématem této diplomové práce bylo stanovení míry vlivu přídavku oxidu siřičitého do lahvovaných vín. Práce také popisuje technologické postupy výroby vína a charakterizuje použití oxidu siřičitého při aplikaci do vína. Celkem bylo analyzováno dvanáct párů vzorků bílých vín s rozdílným obsahem oxidu siřičitého. Kromě analýzy na oxid siřičitý, byl sledován obsah rozpuštěného kyslíku, celková antioxidační kapacita metodou s DPPH a byla provedena analýza aromatických látek pomocí plynové chromatografie. Rozdíly ve zkoumaných vzorcích se na závěr analyzovaly pomocí trojúhelníkové zkoušky. Cílem práce bylo vyhodnotit, zda rozdílná úroveň přídavku SO2 v lahvích má zásadní vliv na zkoumané kvalitativní ukazatele. |
cs |
dc.format |
89 s. (18 894 slov), 11 s. př. |
cs |
dc.format.extent |
10748877 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Víno
|
cs |
dc.subject |
oxid siřičitý
|
cs |
dc.subject |
analýza vína
|
cs |
dc.subject |
antioxidační kapacita
|
cs |
dc.subject |
DPPH
|
cs |
dc.subject |
GC-MS
|
cs |
dc.subject |
Wine
|
en |
dc.subject |
sulphur dioxide
|
en |
dc.subject |
wine analysis
|
en |
dc.subject |
antioxidant capacity
|
en |
dc.subject |
DPPH
|
en |
dc.subject |
GC-MS
|
en |
dc.title |
Vliv síření vína na jeho vybrané analytické ukazatele |
cs |
dc.title.alternative |
Effect of Addition of Sulphur Dioxide to Wine on its Chosen Analytical Indicators |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Fic, Vlastimil |
|
dc.date.accepted |
2013-05-29 |
|
dc.description.abstract-translated |
The topic of this thesis was to determine the degree of sulphur dioxide addition to bottled wines. The work also describes the technological processes of wine production and characterizes the use of sulphur dioxide when applied to wine. Altogether twelve pairs of samples of white wines with different content of sulphur dioxide were analyzed. In addition to sulphur dioxide analysis, dissolved oxygen was monitored, total antioxidant capacity using the DPPH and the analysis of aromatic compounds on a gas chromatography was used. Differences in the tested samples were finally analyzed using a triangle test. The aim of the study was to evaluate whether the different levels of SO2 addition in bottles had a major impact on the qualitative indicators. |
en |
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/18592
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
30453
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2013-05-13 |
|