Vliv síření vína na jeho vybrané analytické ukazatele

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv síření vína na jeho vybrané analytické ukazatele

Show simple item record

dc.contributor.advisor Valášek, Pavel
dc.contributor.author Uherek, Dušan
dc.date.accessioned 2013-10-10T20:57:08Z
dc.date.available 2013-10-10T20:57:08Z
dc.date.issued 2013-02-11
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/23729
dc.description.abstract Tématem této diplomové práce bylo stanovení míry vlivu přídavku oxidu siřičitého do lahvovaných vín. Práce také popisuje technologické postupy výroby vína a charakterizuje použití oxidu siřičitého při aplikaci do vína. Celkem bylo analyzováno dvanáct párů vzorků bílých vín s rozdílným obsahem oxidu siřičitého. Kromě analýzy na oxid siřičitý, byl sledován obsah rozpuštěného kyslíku, celková antioxidační kapacita metodou s DPPH a byla provedena analýza aromatických látek pomocí plynové chromatografie. Rozdíly ve zkoumaných vzorcích se na závěr analyzovaly pomocí trojúhelníkové zkoušky. Cílem práce bylo vyhodnotit, zda rozdílná úroveň přídavku SO2 v lahvích má zásadní vliv na zkoumané kvalitativní ukazatele. cs
dc.format 89 s. (18 894 slov), 11 s. př. cs
dc.format.extent 10748877 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Víno cs
dc.subject oxid siřičitý cs
dc.subject analýza vína cs
dc.subject antioxidační kapacita cs
dc.subject DPPH cs
dc.subject GC-MS cs
dc.subject Wine en
dc.subject sulphur dioxide en
dc.subject wine analysis en
dc.subject antioxidant capacity en
dc.subject DPPH en
dc.subject GC-MS en
dc.title Vliv síření vína na jeho vybrané analytické ukazatele cs
dc.title.alternative Effect of Addition of Sulphur Dioxide to Wine on its Chosen Analytical Indicators en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Fic, Vlastimil
dc.date.accepted 2013-05-29
dc.description.abstract-translated The topic of this thesis was to determine the degree of sulphur dioxide addition to bottled wines. The work also describes the technological processes of wine production and characterizes the use of sulphur dioxide when applied to wine. Altogether twelve pairs of samples of white wines with different content of sulphur dioxide were analyzed. In addition to sulphur dioxide analysis, dissolved oxygen was monitored, total antioxidant capacity using the DPPH and the analysis of aromatic compounds on a gas chromatography was used. Differences in the tested samples were finally analyzed using a triangle test. The aim of the study was to evaluate whether the different levels of SO2 addition in bottles had a major impact on the qualitative indicators. en
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/18592 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 30453
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2013-05-13


Files in this item

Files Size Format View
uherek_2013_dp.pdf 10.25Mb PDF View/Open
uherek_2013_vp.pdf 63.10Kb PDF View/Open
uherek_2013_op.doc 94Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account