dc.contributor.advisor |
Kuřitka, Ivo
|
|
dc.contributor.author |
Mikšík, Roman
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-10T21:03:16Z |
|
dc.date.available |
2013-10-10T21:03:16Z |
|
dc.date.issued |
2013-02-11 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/23733
|
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce v teoretické části shrnuje dostupné informace o obalových ma-teriálech pro potravinářský průmysl a zabývá se charakteristikou, názvoslovím, vlast-nostmi i souvisejícími aspekty jejich použití. Experimentální část obsahuje studii vlivu přísad na změnu paropropustnosti pro vodní páru experimentálně vytvořených polymer-ních fólií. Polymerní fólie tvořil polyvinylalkohol a jako přísady byly použity škrob, prebiotická vláknina, celulóza a psyllium. Polymerní fólie byly následně podrobeny me-chanickým zkouškám, infračervené spektroskopii a srovnávacím testům pro zjištění pa-ropropustnosti jako hlavní zkoumané vlastnosti. |
cs |
dc.format |
78 s. |
cs |
dc.format.extent |
3642757 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Potravinářské obaly
|
cs |
dc.subject |
polymerní fólie
|
cs |
dc.subject |
paropropustnost
|
cs |
dc.subject |
Food wraps
|
en |
dc.subject |
polymer films
|
en |
dc.subject |
water vapour permeability
|
en |
dc.title |
Vliv přísad biopolymerů na paropropustnost materiálů pro potravinářské obaly |
cs |
dc.title.alternative |
The Influence of Biopolymer Additives on Vapor Permeability of Materials for Food Packaging |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Vilčáková, Jarmila |
|
dc.date.accepted |
2013-05-27 |
|
dc.description.abstract-translated |
This diploma thesis summarizes available information about packaging supplies for food-processing industry and is concerned with characteristics, terminology, properties other aspects of usage. Experimental part is focused on the influence of selected additi-ves on the water vapour permeability of prepared polymer films. Polymer films were cast from polyvinylalcohol and starch, prebiotic dietary fibre, cellulose and psyllium were used as additives. Mechanical properties of prepared polymer films were tested, in next, infra-red spectroscopic characterisation was performed and water vapour permeability was measured as the main investigated material property. |
en |
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/18592
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
30606
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2013-05-13 |
|