Vliv přísad biopolymerů na paropropustnost materiálů pro potravinářské obaly

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv přísad biopolymerů na paropropustnost materiálů pro potravinářské obaly

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kuřitka, Ivo
dc.contributor.author Mikšík, Roman
dc.date.accessioned 2013-10-10T21:03:16Z
dc.date.available 2013-10-10T21:03:16Z
dc.date.issued 2013-02-11
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/23733
dc.description.abstract Tato diplomová práce v teoretické části shrnuje dostupné informace o obalových ma-teriálech pro potravinářský průmysl a zabývá se charakteristikou, názvoslovím, vlast-nostmi i souvisejícími aspekty jejich použití. Experimentální část obsahuje studii vlivu přísad na změnu paropropustnosti pro vodní páru experimentálně vytvořených polymer-ních fólií. Polymerní fólie tvořil polyvinylalkohol a jako přísady byly použity škrob, prebiotická vláknina, celulóza a psyllium. Polymerní fólie byly následně podrobeny me-chanickým zkouškám, infračervené spektroskopii a srovnávacím testům pro zjištění pa-ropropustnosti jako hlavní zkoumané vlastnosti. cs
dc.format 78 s. cs
dc.format.extent 3642757 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Potravinářské obaly cs
dc.subject polymerní fólie cs
dc.subject paropropustnost cs
dc.subject Food wraps en
dc.subject polymer films en
dc.subject water vapour permeability en
dc.title Vliv přísad biopolymerů na paropropustnost materiálů pro potravinářské obaly cs
dc.title.alternative The Influence of Biopolymer Additives on Vapor Permeability of Materials for Food Packaging en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Vilčáková, Jarmila
dc.date.accepted 2013-05-27
dc.description.abstract-translated This diploma thesis summarizes available information about packaging supplies for food-processing industry and is concerned with characteristics, terminology, properties other aspects of usage. Experimental part is focused on the influence of selected additi-ves on the water vapour permeability of prepared polymer films. Polymer films were cast from polyvinylalcohol and starch, prebiotic dietary fibre, cellulose and psyllium were used as additives. Mechanical properties of prepared polymer films were tested, in next, infra-red spectroscopic characterisation was performed and water vapour permeability was measured as the main investigated material property. en
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/18592 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 30606
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2013-05-13


Files in this item

Files Size Format View
mikšík_2013_dp.pdf 3.474Mb PDF View/Open
mikšík_2013_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
mikšík_2013_op.zip 73.65Kb Unknown View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account