dc.contributor.advisor |
Kráčmar, Stanislav
|
|
dc.contributor.author |
Soukupová, Renáta
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-10T22:33:41Z |
|
dc.date.available |
2013-10-10T22:33:41Z |
|
dc.date.issued |
2013-02-11 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/23831
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce je založena na výsledcích získaných pozorováním 60 ti respondentů trpí-cích onemocněním diabetes mellitus, u nichž byly zjišťovány hodnoty hmotnosti, výšky, Body Mass Indexu (BMI), plochy povrchu těla (BSA), celkového cholesterolu (TC), HDL-cholesterolu (HDL-C), LDL-cholesterolu (LDL-C), systolického a diastolického krevního tlaku a glykemického indexu. U mužů byla stanovena průměrná hmotnost 76,5 kg a výška 175,2 cm, u žen byly ve stejném pořadí zaznamenány hodnoty 62,6 kg a 165,5 cm. Obě skupiny vykazovaly v rámci hodnoty BMI optimální hmotnost. Pacientům byly dále zjiště-ny následující průměrné hodnoty cholesterolu, mužům TC 4,50 mmol.l-1, HDL-C 1,25 mmol.l-1, LDL-C 2,63 mmol.l-1, ženám, ve stejném pořadí a jednotkách mmol.l-1, TC 4,73, HDL-C 1,26 a LDL-C 2,73. Systolický krevní tlak respondentů se pohyboval v rozpětí 134,3 ? 136, 7 mm Hg, zatímco průměrná hodnota diastolického krevního tlaku dosahovala u mužů 79,1 mm Hg a u žen 78,7 mm Hg. Dále byla u respondentů stanovena průměrná hladina glykémie, a to na 6,41 mmol.l-1 (muži 6,42 mmol.l-1, ženy 6,40 mmol.l-1). Na zá-kladě zjištěných výsledků je doporučeno při stanovování dávky léků vycházet z hodnot plochy povrchu těla (BSA) pacientů, jež přestavují přesnější kritérium než výpočty hodnot BMI. |
cs |
dc.format |
77 |
cs |
dc.format.extent |
1383024 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
diabetes mellitus
|
cs |
dc.subject |
pohlaví
|
cs |
dc.subject |
věk
|
cs |
dc.subject |
hmotnost
|
cs |
dc.subject |
výška
|
cs |
dc.subject |
BMI
|
cs |
dc.subject |
BSA
|
cs |
dc.subject |
cholesterol
|
cs |
dc.subject |
krevní tlak
|
cs |
dc.subject |
glykemický index
|
cs |
dc.subject |
diabetes mellitus
|
en |
dc.subject |
sex
|
en |
dc.subject |
age
|
en |
dc.subject |
weight
|
en |
dc.subject |
height
|
en |
dc.subject |
BMI
|
en |
dc.subject |
BSA
|
en |
dc.subject |
cholesterol
|
en |
dc.subject |
blood pressure
|
en |
dc.subject |
glycemic index
|
en |
dc.title |
Vztah výživy a správného životního stylu při onemocnění diabetes mellitus |
cs |
dc.title.alternative |
Relationship of Nutrition and Lifestyle with Diabetes Mellitus |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Vojtíšková, Petra |
|
dc.date.accepted |
2013-05-29 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis is based on the results obtained by observing those 60 respondents suffering from diabetes mellitus, which were measured by weight, height, Body Mass Index (BMI), Body Surface Area (BSA), total cholesterol (TC), HDL-cholesterol (HDL-C), LDL-cholesterol (LDL-C), systolic and diastolic blood pressure and glycemic index. For men the average weight was set at 76,5 kg and a height of 175,2 cm, the women were in the same order of recorded values 62,6 kg and 165,5 cm. Both groups showed the BMI optimum weight. Patients have also reported the following average of cholesterol levels, men TC 4,50, HDL-C 1,25, LDL-C 2,63 mmol.l-1, women in the same order and units mmol.l-1, TC 4,73, HDL-C 1,26 and LDL-C 2,73. Systolic blood pressure of the respondents ranged from 134,3 - 136, 7 mm Hg, while the average diastolic blood pressure in men reached 79,1 mm Hg and 78,7 mm Hg women. Furthermore, the respondents average blood glucose levels, were 6,41 mmol.l-1 (for males 6,42 mmol.l-1, females 6,40 mmol.l-1). Based on the obtained results, it is recommended when determining the dose of medication based on the values of body surface area to use the BSA of the patients, which represent more precise criteria than BMI calculations. |
en |
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/18592
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
29265
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2013-05-09 |
|