dc.contributor.advisor |
Tremlová, Bohuslava
|
|
dc.contributor.author |
Karasová, Martina
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-10T23:55:46Z |
|
dc.date.available |
2013-10-10T23:55:46Z |
|
dc.date.issued |
2013-02-11 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/23915
|
|
dc.description.abstract |
Nerozpustná neboli hrubá vláknina je velice prospěšná pro lidský organismus. Její konzumace má kladný dopad na lidské zdraví a je vhodnou prevencí proti civilizačním chorobám. Významným zdrojem vlákniny jsou celozrnné výrobky. Cílem práce bylo stanovit obsah hrubé vlákniny u celozrnného pečiva s přídavkem vybraných cereálií (oves, kroupy, pohanka), které bylo vyrobeno v laboratorních podmínkách jako pekařský pokus, a výsledky porovnat s obsahem hrubé vlákniny u celozrnného pečiva nakoupeného v běžné tržní síti. Hrubá vláknina se stanovila vážkově po spálení vzorku po předešlé kyselé a zásadité hydrolýze. Hrubá vláknina se skládá z celulosy, hemicelulosy a ligninu. |
cs |
dc.format |
87 |
cs |
dc.format.extent |
4932293 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
hrubá vláknina
|
cs |
dc.subject |
celozrnná mouka
|
cs |
dc.subject |
celozrnné pečivo
|
cs |
dc.subject |
pohanka
|
cs |
dc.subject |
kroupy
|
cs |
dc.subject |
oves
|
cs |
dc.subject |
crude fiber
|
en |
dc.subject |
wholemeal flour
|
en |
dc.subject |
whole baked
|
en |
dc.subject |
buckwheat
|
en |
dc.subject |
barley
|
en |
dc.subject |
oats
|
en |
dc.title |
Stanovení hrubé vlákniny u celozrnných výrobků s přídavkem vybraných cereálií |
cs |
dc.title.alternative |
Determination of Crude Fiber in Whole Baked with Addition of Selected Cereals |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Eliášová, Martina |
|
dc.date.accepted |
2013-05-28 |
|
dc.description.abstract-translated |
Insoluble or crude fiber is very helpful for human body. Its intake has positive impanct on human health and it is appropriate prevention of lifestyle diseases. One of most important source of fiber is whole baked. The aim was to determinate the content of crude fiber in whole baked with addition of selected cereals (oats, barley, buckwheat), whitch were made in laboratory as a baker attempt and compare the results with the content of crude fiber in whole baked from market. Crude fiber was determined gravimetrically after combustion of the sample after previous acid and alkaline hydrolysis. Crude fiber consists of celulose, hemicelulose and lignin. |
en |
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/18592
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
31362
|
|
utb.result.grade |
C |
|
dc.date.submitted |
2013-05-13 |
|