dc.contributor.advisor |
Krejčí, Jiří
|
|
dc.contributor.author |
Martincová, Eva
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-11T08:42:49Z |
|
dc.date.available |
2013-10-11T08:42:49Z |
|
dc.date.issued |
2013-02-11 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/24117
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá interakcemi želatiny B s anionickými tenzidy - Dodecyl sulfátem sodným (SDS) a N-lauroyl sarkosinátem sodným (SDSa)a jejich směsí v různém poměru. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku základních pojmů a metod, které jsou dále využity k práci. Praktická část je složena ze dvou pasáží. V první je sledováno chování tenzidů ve vodě. Druhá část je věnována interakcím tenzidů se želatinou. Reakce byly stanoveny konduktometrickými a potenciometrickými titracemi a změnami povrchového napětí. Všechna měření byla prováděna při 40 °C. |
cs |
dc.format |
74 s. (76 524) |
cs |
dc.format.extent |
3386641 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
želatina
|
cs |
dc.subject |
tenzidy
|
cs |
dc.subject |
N-lauroyl sarkosinát sodný
|
cs |
dc.subject |
Dodecyl sulfát sodný
|
cs |
dc.subject |
konduktometrická titrace
|
cs |
dc.subject |
potenciometrická titrace
|
cs |
dc.subject |
povrchové napětí
|
cs |
dc.subject |
micely
|
cs |
dc.subject |
kritická micelární koncentrace
|
cs |
dc.subject |
kritická agregační koncentrace
|
cs |
dc.subject |
gelatin
|
en |
dc.subject |
surfactants
|
en |
dc.subject |
sodium N-lauroyl sarcosinate
|
en |
dc.subject |
Sodium dodecyl sulfate
|
en |
dc.subject |
conducometric titration
|
en |
dc.subject |
potentiometric titration
|
en |
dc.subject |
surface tension
|
en |
dc.subject |
micelles
|
en |
dc.subject |
critical micellar concentration
|
en |
dc.subject |
critical agregation concentration
|
en |
dc.title |
Interakce směsi anionických tenzidů se želatinou |
cs |
dc.title.alternative |
Interactions of Mixtures of Anionic Surfactants with Gelatin |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Sedlaříková, Jana |
|
dc.date.accepted |
2013-06-04 |
|
dc.description.abstract-translated |
This master thesis deals with interaction of gelatin B with anionic surfactants - Sodium dodecyl sulfate (SDS) and sodium N-lauroyl sarcosinate (SDSa) and their mixtures in various proportions. The theoretical part is focused on the charasteristic of the basic components and methods that are further used to work. The practical part consist two passages. The first is observed behavior of surfactants in water. The second part is devoted interactions of surfactants with gelatin. Reactions were determined by conductometric and potentiometric titration and changes in surface tension. All measurements were performed at 40 °C and at the isoelectric point of gelatin. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/205
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Economics of Fat, Detergent and Cosmetics Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
31555
|
|
utb.result.grade |
C |
|
dc.date.submitted |
2013-05-24 |
|