Významné výživové látky v cibulové zelenině

DSpace Repository

Language: English čeština 

Významné výživové látky v cibulové zelenině

Show simple item record

dc.contributor.advisor Vojtíšková, Petra
dc.contributor.author Miklas, Radek
dc.date.accessioned 2013-10-11T19:54:02Z
dc.date.available 2013-10-11T19:54:02Z
dc.date.issued 2013-02-11
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/24459
dc.description.abstract Tato bakalářská práce se zabývá významnými výživovými látkami v cibulové zelenině. Věnuje se historii cibulovin, dále popisuje jednotlivé druhy cibulové zeleniny, jejich mor-fologii a způsob pěstování. Samostatná kapitola je věnována chemickému složení cibulovin se zaměřením na obsah významných výživových látek. Mezi nejdůležitější druhy patří ci-bule, česnek, pažitka a pór. Mají vysoký obsah ochranných a vonných látek. Sirné slouče-niny, zejména allicin a alliin, tvoří důležitou skupinu vonných a chuťových látek. Cibulo-viny navíc obsahují i látky léčivé. Mezi nejdůležitější látky s léčebnými a nutričně prospěš-nými vlastnostmi patří sirné sloučeniny, glycidy, vitaminy a bezsirná antibiotika. cs
dc.format 44 s. (56168 znaků) cs
dc.format.extent 1849044 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject allicin cs
dc.subject alliin cs
dc.subject cibule cs
dc.subject česnek cs
dc.subject pažitka cs
dc.subject pór cs
dc.subject allicin en
dc.subject alliin en
dc.subject chives en
dc.subject garlic en
dc.subject leek en
dc.subject onion en
dc.title Významné výživové látky v cibulové zelenině cs
dc.title.alternative Significant Nutritional Substances in Onion Vegetables en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Kráčmar, Stanislav
dc.date.accepted 2013-06-05
dc.description.abstract-translated This thesis deals with important nutritional substances in onion vegetables. It describes the history of onions, different types of bulb vegetables, their morphology and method of culti-vation. A separate chapter is devoted to the chemical composition of the bulbs with a focus on the content of important nutrients. The most important species include onion, garlic, chives and leek. They have a high content of aromatic substances. Sulphur compounds, particularly allicin and alliin, form an important group of aromatic and flavour compounds. Onions, in addition, contain medicinal substances. Among the most important substances with therapeutic and nutritionally beneficial properties include sulphur compounds, carbo-hydrates, vitamins and sulphur-free antibiotics. en
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/18591 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie a řízení v gastronomii cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Management in Gastronomy en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 29256
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2013-05-15


Files in this item

Files Size Format View
miklas_2013_bp.pdf 1.763Mb PDF View/Open
miklas_2013_vp.doc 92.5Kb Microsoft Word View/Open
miklas_2013_op.doc 91.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account