dc.contributor.advisor |
Vojtíšková, Petra
|
|
dc.contributor.author |
Miklas, Radek
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-11T19:54:02Z |
|
dc.date.available |
2013-10-11T19:54:02Z |
|
dc.date.issued |
2013-02-11 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/24459
|
|
dc.description.abstract |
Tato bakalářská práce se zabývá významnými výživovými látkami v cibulové zelenině. Věnuje se historii cibulovin, dále popisuje jednotlivé druhy cibulové zeleniny, jejich mor-fologii a způsob pěstování. Samostatná kapitola je věnována chemickému složení cibulovin se zaměřením na obsah významných výživových látek. Mezi nejdůležitější druhy patří ci-bule, česnek, pažitka a pór. Mají vysoký obsah ochranných a vonných látek. Sirné slouče-niny, zejména allicin a alliin, tvoří důležitou skupinu vonných a chuťových látek. Cibulo-viny navíc obsahují i látky léčivé. Mezi nejdůležitější látky s léčebnými a nutričně prospěš-nými vlastnostmi patří sirné sloučeniny, glycidy, vitaminy a bezsirná antibiotika. |
cs |
dc.format |
44 s. (56168 znaků) |
cs |
dc.format.extent |
1849044 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
allicin
|
cs |
dc.subject |
alliin
|
cs |
dc.subject |
cibule
|
cs |
dc.subject |
česnek
|
cs |
dc.subject |
pažitka
|
cs |
dc.subject |
pór
|
cs |
dc.subject |
allicin
|
en |
dc.subject |
alliin
|
en |
dc.subject |
chives
|
en |
dc.subject |
garlic
|
en |
dc.subject |
leek
|
en |
dc.subject |
onion
|
en |
dc.title |
Významné výživové látky v cibulové zelenině |
cs |
dc.title.alternative |
Significant Nutritional Substances in Onion Vegetables |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kráčmar, Stanislav |
|
dc.date.accepted |
2013-06-05 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis deals with important nutritional substances in onion vegetables. It describes the history of onions, different types of bulb vegetables, their morphology and method of culti-vation. A separate chapter is devoted to the chemical composition of the bulbs with a focus on the content of important nutrients. The most important species include onion, garlic, chives and leek. They have a high content of aromatic substances. Sulphur compounds, particularly allicin and alliin, form an important group of aromatic and flavour compounds. Onions, in addition, contain medicinal substances. Among the most important substances with therapeutic and nutritionally beneficial properties include sulphur compounds, carbo-hydrates, vitamins and sulphur-free antibiotics. |
en |
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/18591
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a řízení v gastronomii |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Management in Gastronomy |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
29256
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2013-05-15 |
|