dc.contributor.advisor |
Hauerlandová, Iva
|
|
dc.contributor.author |
Žajdlíková, Vladěna
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-12T19:52:20Z |
|
dc.date.available |
2013-10-12T19:52:20Z |
|
dc.date.issued |
2013-02-18 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/24717
|
|
dc.description.abstract |
Tato bakalářská práce se zabývá antibakteriálním účinkem esenciálních olejů na mikroorganizmy. V teoretické části je popisováno obecné složení esenciálních olejů, jejich získávání a jednotlivé metody izolace těchto látek. Také je zde uvedeno využití těchto olejů. Dále jsou charakterizovány vlastnosti, které jednotlivé esenciální oleje mají. Praktická část je zaměřena na testování antibakteriální aktivity esenciálních olejů na deseti vybraných mikroorganizmech. Z esenciálních olejů byly vybrány čtyři druhy mátových a čtyři druhy eukalyptových olejů. Bylo zjišťováno, zda se antibakteriální účinky olejů zís-kaných ze stejných rodů rostlin liší v závislosti na konkrétním druhu rostliny, ze které byl esenciální olej získán. Test byl prováděn pomocí difuzní diskové metody. |
cs |
dc.format |
60 |
cs |
dc.format.extent |
2225727 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
esenciální olej
|
cs |
dc.subject |
mikroorganizmy
|
cs |
dc.subject |
antibakteriální účinek
|
cs |
dc.subject |
difuzní disková metoda
|
cs |
dc.subject |
essential oils
|
en |
dc.subject |
microorganism
|
en |
dc.subject |
antibacterial effect
|
en |
dc.subject |
disk diffusion method
|
en |
dc.title |
Antibakteriální účinnost esenciálních olejů získaných z rostlin rodu Eucalyptus a Mentha |
cs |
dc.title.alternative |
Antibacterial activity of essential oils derived from plants of the genera Eucalyptus and Mentha |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Ševčíková, Petra |
|
dc.date.accepted |
2013-06-06 |
|
dc.description.abstract-translated |
This bachelor thesis deals with antibacterial effect of essential oils on microorganisms. The theoretical part focuses on general composition of essential oils and methods for their iso-lation from plants. Essential oils uses and benefits are mentioned as well. Further, the individual properties of essential oils are characterized. The practical part is focused on evaluation of antibacterial activity of essential oils against ten chosen microorganisms. Four types of peppermint oil and four types of eucalyptus oil were chosen for this purpose. These oils were observed afterwards in order to find out, if their effects on microorganisms, is dependent on the particular plant species of which the essential oil had been isolated. The test was performed by means of the disk diffusion method. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/145
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie výroby tuků, kosmetiky a detergentů |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Economics of Fat, Cosmetics and Production Detergent |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
30887
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2013-05-24 |
|