Antibakteriální účinnost esenciálních olejů získaných z rostlin rodu Eucalyptus a Mentha

DSpace Repository

Language: English čeština 

Antibakteriální účinnost esenciálních olejů získaných z rostlin rodu Eucalyptus a Mentha

Show simple item record

dc.contributor.advisor Hauerlandová, Iva
dc.contributor.author Žajdlíková, Vladěna
dc.date.accessioned 2013-10-12T19:52:20Z
dc.date.available 2013-10-12T19:52:20Z
dc.date.issued 2013-02-18
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/24717
dc.description.abstract Tato bakalářská práce se zabývá antibakteriálním účinkem esenciálních olejů na mikroorganizmy. V teoretické části je popisováno obecné složení esenciálních olejů, jejich získávání a jednotlivé metody izolace těchto látek. Také je zde uvedeno využití těchto olejů. Dále jsou charakterizovány vlastnosti, které jednotlivé esenciální oleje mají. Praktická část je zaměřena na testování antibakteriální aktivity esenciálních olejů na deseti vybraných mikroorganizmech. Z esenciálních olejů byly vybrány čtyři druhy mátových a čtyři druhy eukalyptových olejů. Bylo zjišťováno, zda se antibakteriální účinky olejů zís-kaných ze stejných rodů rostlin liší v závislosti na konkrétním druhu rostliny, ze které byl esenciální olej získán. Test byl prováděn pomocí difuzní diskové metody. cs
dc.format 60 cs
dc.format.extent 2225727 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject esenciální olej cs
dc.subject mikroorganizmy cs
dc.subject antibakteriální účinek cs
dc.subject difuzní disková metoda cs
dc.subject essential oils en
dc.subject microorganism en
dc.subject antibacterial effect en
dc.subject disk diffusion method en
dc.title Antibakteriální účinnost esenciálních olejů získaných z rostlin rodu Eucalyptus a Mentha cs
dc.title.alternative Antibacterial activity of essential oils derived from plants of the genera Eucalyptus and Mentha en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Ševčíková, Petra
dc.date.accepted 2013-06-06
dc.description.abstract-translated This bachelor thesis deals with antibacterial effect of essential oils on microorganisms. The theoretical part focuses on general composition of essential oils and methods for their iso-lation from plants. Essential oils uses and benefits are mentioned as well. Further, the individual properties of essential oils are characterized. The practical part is focused on evaluation of antibacterial activity of essential oils against ten chosen microorganisms. Four types of peppermint oil and four types of eucalyptus oil were chosen for this purpose. These oils were observed afterwards in order to find out, if their effects on microorganisms, is dependent on the particular plant species of which the essential oil had been isolated. The test was performed by means of the disk diffusion method. en
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/145 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie výroby tuků, kosmetiky a detergentů cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Economics of Fat, Cosmetics and Production Detergent en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 30887
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2013-05-24


Files in this item

Files Size Format View
žajdlíková_2013_bp.pdf 2.122Mb PDF View/Open
žajdlíková_2013_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
žajdlíková_2013_op.doc 96.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account