dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Bartošáková, Vendula
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-13T00:51:35Z |
|
dc.date.available |
2013-10-13T00:51:35Z |
|
dc.date.issued |
2013-01-16 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/24811
|
|
dc.description.abstract |
Cílem této bakalářské práce bylo stanovit obsah biogenních aminů v plísňových sýrech. Teoretická část je věnována popisu plísňových sýrů a charakteristice biogenních aminů. Experimentální část se zabývá mikrobiologickým rozborem a dále stanovením obsahu bio-genních aminů v jednotlivých vzorcích plísňových sýrů. Ke stanovení obsahu biogenních aminů v testovaných sýrech byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie. U všech 15 testovaných sýrů byla zjištěna přítomnost biogenních aminů. Biogenní aminy tryptamin, fenyletylamin a histamin nebyly detekovány v žádném z vzorků. Tyramin a spermin byly stanoveny ve všech vzorcích. Maximální hodnota celkového obsahu biogenních aminu byla detekována u sýrů s plísní na povrchu, kde koncentrace dosahovala hodnoty 548 mg/kg. |
cs |
dc.format |
53 |
cs |
dc.format.extent |
2154906 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Plísňový sýr
|
cs |
dc.subject |
biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
vysokoúčinná kapalinová chromatografie
|
cs |
dc.subject |
Blue cheese
|
en |
dc.subject |
biogenic amines
|
en |
dc.subject |
high performance liquid chromatography
|
en |
dc.title |
Výskyt biogenních aminů v plísňových sýrech |
cs |
dc.title.alternative |
Biogenic Amines Detection in Mold Cheese |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Doležalová, Magda |
|
dc.date.accepted |
2013-06-13 |
|
dc.description.abstract-translated |
The goal of this bachelor thesis is determine the content of biogenic amines in blue cheeses. The theoretical part deals with the characterization of blue cheeses and biogenic amines. The experimental part deals with the microbiological analysis and determination of biogenic amines in tested samples of blue cheese. Biogenic amines in the cheeses were determined using HPLC. Biogenic amines were detected in all 15 tested samples of blue cheese. Tryp-tamine, phenylethylamine and histamine were not detected. Tyramine and spermine were determined in all tested samples. The maximum value of total biogenic amines was detected in cheese with mold on the surface, where the concentration of biogenic amines was 548 mg/kg. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/19584
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
30515
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2013-05-15 |
|