Výskyt biogenních aminů v plísňových sýrech

DSpace Repository

Language: English čeština 

Výskyt biogenních aminů v plísňových sýrech

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Bartošáková, Vendula
dc.date.accessioned 2013-10-13T00:51:35Z
dc.date.available 2013-10-13T00:51:35Z
dc.date.issued 2013-01-16
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/24811
dc.description.abstract Cílem této bakalářské práce bylo stanovit obsah biogenních aminů v plísňových sýrech. Teoretická část je věnována popisu plísňových sýrů a charakteristice biogenních aminů. Experimentální část se zabývá mikrobiologickým rozborem a dále stanovením obsahu bio-genních aminů v jednotlivých vzorcích plísňových sýrů. Ke stanovení obsahu biogenních aminů v testovaných sýrech byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie. U všech 15 testovaných sýrů byla zjištěna přítomnost biogenních aminů. Biogenní aminy tryptamin, fenyletylamin a histamin nebyly detekovány v žádném z vzorků. Tyramin a spermin byly stanoveny ve všech vzorcích. Maximální hodnota celkového obsahu biogenních aminu byla detekována u sýrů s plísní na povrchu, kde koncentrace dosahovala hodnoty 548 mg/kg. cs
dc.format 53 cs
dc.format.extent 2154906 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Plísňový sýr cs
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject vysokoúčinná kapalinová chromatografie cs
dc.subject Blue cheese en
dc.subject biogenic amines en
dc.subject high performance liquid chromatography en
dc.title Výskyt biogenních aminů v plísňových sýrech cs
dc.title.alternative Biogenic Amines Detection in Mold Cheese en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Doležalová, Magda
dc.date.accepted 2013-06-13
dc.description.abstract-translated The goal of this bachelor thesis is determine the content of biogenic amines in blue cheeses. The theoretical part deals with the characterization of blue cheeses and biogenic amines. The experimental part deals with the microbiological analysis and determination of biogenic amines in tested samples of blue cheese. Biogenic amines in the cheeses were determined using HPLC. Biogenic amines were detected in all 15 tested samples of blue cheese. Tryp-tamine, phenylethylamine and histamine were not detected. Tyramine and spermine were determined in all tested samples. The maximum value of total biogenic amines was detected in cheese with mold on the surface, where the concentration of biogenic amines was 548 mg/kg. en
dc.description.department Ústav technologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/19584 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 30515
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2013-05-15


Files in this item

Files Size Format View
bartošáková_2013_bp.pdf 2.055Mb PDF View/Open
bartošáková_2013_vp.pdf 175.5Kb PDF View/Open
bartošáková_2013_op.doc 95Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account