Aminokyselinový a bílkovinný profil odrůd potravinářské pšenice pěstované v ČR

DSpace Repository

Language: English čeština 

Aminokyselinový a bílkovinný profil odrůd potravinářské pšenice pěstované v ČR

Show simple item record

dc.contributor.advisor Burešová, Iva
dc.contributor.author Nenutilová, Lenka
dc.date.accessioned 2013-10-13T03:50:14Z
dc.date.available 2013-10-13T03:50:14Z
dc.date.issued 2013-01-16
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/24899
dc.description.abstract Teoretická část diplomové práce se zabývá charakteristikou pšenice seté (Triticum aestivum L.), anatomickým a chemickým složením pšeničného zrna a významem pšeničných aminokyselin a bílkovin. Praktická část diplomové práce byla zaměřena na hodnocení forem pšenice seté a vzorků introgresivní hybridní linie z hlediska obsahu aminokyselin a složení bílkovin. Ve vzorcích byl nalezen nejvyšší obsah kyseliny glutamové a prolinu. První limitující aminokyselinou byl lyzin, dále methionin. Z esenciálních aminokyselin byl nejvíce zastoupen leucin. Obsah esenciálních aminokyselin v bílkovině nepřesahuje 30 %. Aminokyselinová skladba je závislá na genotypu pšenice, roku sklizně a podmínkách pěstování. Nejvyšší zastoupení sirných aminokyselin pozitivně ovlivňujících kvalitu lepku vykazují vzorky introgresivní hybridní linie. Při použití metody SDS-PAGE byly na polyakrylamidových gelech zjištěny čtyři skupiny bendů. cs
dc.format 107 s. (22 766 slov) cs
dc.format.extent 5495936 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject pšenice cs
dc.subject aminokyseliny cs
dc.subject bílkoviny cs
dc.subject SDS-PAGE cs
dc.subject wheat en
dc.subject amino acids en
dc.subject protein en
dc.subject SDS-PAGE en
dc.title Aminokyselinový a bílkovinný profil odrůd potravinářské pšenice pěstované v ČR cs
dc.title.alternative Amino Acid and Protein Profile of Food Wheat Varieties Grown in the Czech Republic en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Hřivna, Luděk
dc.date.accepted 2013-06-11
dc.description.abstract-translated The theoretical part of master thesis deals with the characteristics of wheat grain (Triticum aestivum L.), anatomical and chemical composition and the importance of wheat amino acids and proteins content. The practical part of focuses on the evaluation of wheat forms and introgression lines in terms of amino acid content and composition of proteins. In the samples was found high content of glutamic acid and proline. The first limiting amino acid was lysine, and methio-nine. The essential amino acid leucine is the most represented. The content of essential amino acids in the protein did not exceed 30 %. The amino acid composition was depen-dent on the genotype of wheat, crop year and growing conditions. The highest proportion of sulfur amino acids positively affecting the quality of gluten had been detected in intro-gression line. In applying SDS-PAGE on polyacrylamide gels were identified four groups bends. en
dc.description.department Ústav technologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/19585 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 30753
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2013-05-02


Files in this item

Files Size Format View
nenutilová_2013_dp.pdf 5.241Mb PDF View/Open
nenutilová_2013_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
nenutilová_2013_op.doc 97Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account