dc.contributor.advisor |
Burešová, Iva
|
|
dc.contributor.author |
Nenutilová, Lenka
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-13T03:50:14Z |
|
dc.date.available |
2013-10-13T03:50:14Z |
|
dc.date.issued |
2013-01-16 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/24899
|
|
dc.description.abstract |
Teoretická část diplomové práce se zabývá charakteristikou pšenice seté (Triticum aestivum L.), anatomickým a chemickým složením pšeničného zrna a významem pšeničných aminokyselin a bílkovin. Praktická část diplomové práce byla zaměřena na hodnocení forem pšenice seté a vzorků introgresivní hybridní linie z hlediska obsahu aminokyselin a složení bílkovin. Ve vzorcích byl nalezen nejvyšší obsah kyseliny glutamové a prolinu. První limitující aminokyselinou byl lyzin, dále methionin. Z esenciálních aminokyselin byl nejvíce zastoupen leucin. Obsah esenciálních aminokyselin v bílkovině nepřesahuje 30 %. Aminokyselinová skladba je závislá na genotypu pšenice, roku sklizně a podmínkách pěstování. Nejvyšší zastoupení sirných aminokyselin pozitivně ovlivňujících kvalitu lepku vykazují vzorky introgresivní hybridní linie. Při použití metody SDS-PAGE byly na polyakrylamidových gelech zjištěny čtyři skupiny bendů. |
cs |
dc.format |
107 s. (22 766 slov) |
cs |
dc.format.extent |
5495936 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
pšenice
|
cs |
dc.subject |
aminokyseliny
|
cs |
dc.subject |
bílkoviny
|
cs |
dc.subject |
SDS-PAGE
|
cs |
dc.subject |
wheat
|
en |
dc.subject |
amino acids
|
en |
dc.subject |
protein
|
en |
dc.subject |
SDS-PAGE
|
en |
dc.title |
Aminokyselinový a bílkovinný profil odrůd potravinářské pšenice pěstované v ČR |
cs |
dc.title.alternative |
Amino Acid and Protein Profile of Food Wheat Varieties Grown in the Czech Republic |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Hřivna, Luděk |
|
dc.date.accepted |
2013-06-11 |
|
dc.description.abstract-translated |
The theoretical part of master thesis deals with the characteristics of wheat grain (Triticum aestivum L.), anatomical and chemical composition and the importance of wheat amino acids and proteins content. The practical part of focuses on the evaluation of wheat forms and introgression lines in terms of amino acid content and composition of proteins. In the samples was found high content of glutamic acid and proline. The first limiting amino acid was lysine, and methio-nine. The essential amino acid leucine is the most represented. The content of essential amino acids in the protein did not exceed 30 %. The amino acid composition was depen-dent on the genotype of wheat, crop year and growing conditions. The highest proportion of sulfur amino acids positively affecting the quality of gluten had been detected in intro-gression line. In applying SDS-PAGE on polyacrylamide gels were identified four groups bends. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/19585
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
30753
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2013-05-02 |
|