Studium vztahu mikrostruktury pšeničného lepku a kvantitativního zastoupení lepkových proteinů
Show full item record
No preview available
Title:
|
Studium vztahu mikrostruktury pšeničného lepku a kvantitativního zastoupení lepkových proteinů |
Author: |
Dvořák, Marek
|
Advisor: |
Ingr, Marek
|
Abstract:
|
Práce se zabývá studiem vzájemných vztahů mezi kvantitativním zastoupením jednotlivých frakcí lepkových proteinů v pšeničné mouce a mikrostrukturou trojrozměrné sítě pšeničného lepku zobrazenou metodou mikroskopie atomárních sil. Získané výsledky jsou porovnány s ukazateli pekařské kvality pšeničné mouky (obsah dusíkatých látek, obsah mokrého lepku, sedimentační index a Gluten index). Kvantitativní zastoupení jednotlivých pšeničných bílkovin je stanoveno gelovou permeační chromatografií a elektroforézou v polyakrylamidovém gelu s docecylsulfátem sodným. Práce se také zabývá metodou přípravy vzorků vysušeného lepku pro mikroskopii AFM a porovnáním snímků mikrostruktury lepků různých vzorků mouky. Dále je také popsána možnost identifikace jednotlivých proteinů pomocí hmotnostní spektrometrie. Byly pozorovány korelace mezi získanými výsledky a vybranými ukazateli pekařské kvality pšeničné mouky, zejména mezi kvantitativním zastoupením jednotlivých proteinových frakcí a sedimentačním indexem, jakož i mezi mikrostrukturou lepku a Gluten indexem. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/24972
|
Date:
|
2013-01-16 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav technologie potravin |
Discipline:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Grade for thesis and defense:
|
A
30693
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account