dc.contributor.advisor |
Kráčmar, Stanislav
|
|
dc.contributor.author |
Hladůvková, Dita
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-13T09:40:11Z |
|
dc.date.available |
2013-10-13T09:40:11Z |
|
dc.date.issued |
2013-01-16 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/25054
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se věnuje stanovení bioaktivních látek pomocí vhodných analytických separačních metod. Je popsána charakteristika rostliny Morinda citrifolia (Noni), chemická skladba, antioxidační aktivita, polyfenolické látky a jejich vliv na lidský organismus. V práci jsou charakterizovány použité metody úpravy vzorků a stanovení antioxidační aktivity a polyfenolických látek. Je popsáno stanovení celkové antioxidační aktivity metodami TEAC (metoda přepočtena na ekvivalentní množství Troloxu) a DPPH (metoda s difenylpikrylhydrazyl radikálem), pro stanovení celkových polyfenolických sloučenin Folin-Ciocalteauovou metodou a separační stanovení jednotlivých polyfenolických látek pomocí HPLC (vysoko-účinné kapalinové chromatografie). V experimentální části jsou popsány způsoby, podle nichž bylo postupováno při stanovení celkové antioxidační aktivitě, celkového obsahu polyfenolických sloučenin a vybraných polyfenolických látek metodou HPLC. |
cs |
dc.format |
71 s. (92 838 znaků) |
cs |
dc.format.extent |
3175209 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Morinda citrifolia
|
cs |
dc.subject |
Noni
|
cs |
dc.subject |
chemické složení
|
cs |
dc.subject |
zdravotní účinky
|
cs |
dc.subject |
antioxidanty
|
cs |
dc.subject |
antioxidační aktivita
|
cs |
dc.subject |
polyfenolické sloučeniny
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
Morinda citrifolia
|
en |
dc.subject |
Noni
|
en |
dc.subject |
chemical composition
|
en |
dc.subject |
health effects
|
en |
dc.subject |
antioxidants
|
en |
dc.subject |
antioxidant activity
|
en |
dc.subject |
polyphenolic compounds
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.title |
Stanovení vybraných obsahových látek v produktech z Morinda citrifolia (Noni) |
cs |
dc.title.alternative |
Determination of Selected Substances in Products of Morinda citrifolia (Noni) |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kubáň, Vlastimil |
|
dc.date.accepted |
2013-06-12 |
|
dc.description.abstract-translated |
This diploma thesis deals with the determination of bioactive substances appropriate analytical separation methods. This thesis describes the characteristics of the plant Morinda citrifolia (Noni), chemical composition, antioxidant activity, polyphenolic compounds and their effect on the human organism. In the thesis are characterized the methods for modifications preparations, determination antioxidant activity and polyphenolic compounds. Here are described the determination of the total antioxidant activity TEAC methods (method converted on the equivalent quantity Trolox) and DPPH (method with diphenyl picrylhydrazyl radical), for the determination of total polyphenolic compounds by Folin-Ciocalteau method and separation determination individual polyphenolic compounds by HPLC (high-performance liquid chromatography). In the experimental section are described methods of which it was proceeded for the determination total antioxidant activity, total content of polyphenolic compounds and individual polyphenols by HPLC. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/19585
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
30705
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2013-05-02 |
|