dc.contributor.advisor |
Velichová, Helena
|
|
dc.contributor.author |
Dvořáková, Vendula
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-13T10:53:54Z |
|
dc.date.available |
2013-10-13T10:53:54Z |
|
dc.date.issued |
2013-01-16 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/25103
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce je zaměřena na problematiku nemoci diabetes mellitus, a s tím související dietní opatření pro nemocné děti školního věku. Teoretická část je věnována základním informacím o cukrovce, edukačnímu programu a akutním komplikacím jako je hypoglykemie a hyperglykemie. Dále se zaměřuje na specifické nutriční potřeby nemocných dětí školního věku, možnosti ovlivnění glykemie výživou a hodnocení potravin glykemickým indexem. V praktické části je uvedeno vyhodnocení dotazníkového průzkumu, který monitoroval znalosti žáků 7. tříd základních škol o diabetes mellitus u dětí. Součástí práce je sestavení jídelního plánu pro děti s cukrovkou a jeho nutriční vyhodnocení. |
cs |
dc.format |
107 s. + 14 s. (21 395 znaků) |
cs |
dc.format.extent |
11298134 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
výživa
|
cs |
dc.subject |
diabetes mellitus
|
cs |
dc.subject |
hypoglykemie
|
cs |
dc.subject |
glykemický index
|
cs |
dc.subject |
nutrition
|
en |
dc.subject |
diabetes mellitus
|
en |
dc.subject |
hypoglycemia
|
en |
dc.subject |
glycemic index
|
en |
dc.title |
Výživa při onemocnění diabetes mellitus u dětí školního věku |
cs |
dc.title.alternative |
Nutrition for School Age Children with Diabetes Mellitus |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Družbíková, Helena |
|
dc.date.accepted |
2013-06-12 |
|
dc.description.abstract-translated |
This Master thesis is focused on the diabetes mellitus disease and issues related to dietary measures for the sick school-age children. The theoretical part is based on basic information about diabetes, educational program and acute complications such as hypoglycemia and hyperglycemia. Further focus is on the specific nutritional needs of sick school-age children, the possibility of nutritive influence of glycemia, and evaluation of food by so called glycemic index. In the practical part is evaluated questionnaire survey, which monitored knowledge of students of the 7th elementary school class about children?s diabetes mellitus. Part of this thesis is to set a meal plan for children with diabetes and their nutritional evaluation. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/19585
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
30694
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2013-05-02 |
|