Možnosti stanovení aminokyselin v potravinách
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Buňka, František
|
|
dc.contributor.author |
Matušů, Markéta
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-14T15:53:42Z |
|
dc.date.available |
2010-07-14T15:53:42Z |
|
dc.date.issued |
2007-06-04 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/2755
|
|
dc.description.abstract |
V předkládané práci je rozebrán význam bílkovin pro lidský organismus a jejich výskyt v potravinách a jsou popsány vlastnosti aminokyselin. Dále je uveden přehled metod používaných pro stanovení aminokyselin. Je vysvětlen princip hydrolýz při stanovení a jsou popsány některé chromatografické metody, především kapalinová chromatografie. V poslední kapitole jsou uvedeny vlastnosti a metody stanovení využitelného lysinu. |
cs |
dc.format |
46 s., 14 s. příloh |
cs |
dc.format.extent |
803501 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Pouze v rámci univerzity |
|
dc.subject |
Aminokyseliny
|
cs |
dc.subject |
bílkoviny
|
cs |
dc.subject |
hydrolýza
|
cs |
dc.subject |
chromatografie
|
cs |
dc.subject |
využitelný lysin
|
cs |
dc.subject |
Amino acids
|
en |
dc.subject |
proteins
|
en |
dc.subject |
hydrolysis
|
en |
dc.subject |
chromatography
|
en |
dc.subject |
available lysine
|
en |
dc.title |
Možnosti stanovení aminokyselin v potravinách |
cs |
dc.title.alternative |
Possibilities of determination of amino acids in foodstaff |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kráčmar, Stanislav |
|
dc.date.accepted |
2007-06-26 |
|
dc.description.abstract-translated |
There is an importance of proteins for human organism and their appearance in food and there are described characteristics amino acids in the first part of this work. Further there is the list of the methods used for determination of amino acids. There is explained principle of hydrolysis for determination amino acids and there are described some chromatography methods, mainly liquid chromatography. The last part of this work describes the characteristics and the methods used for determination of available lysine. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
5395
|
|
dc.date.assigned |
2007-01-08 |
|
utb.result.grade |
B |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account