dc.contributor.advisor |
Rudolf, Ondřej
|
|
dc.contributor.author |
Polzerová, Eva
|
|
dc.date.accessioned |
2015-03-08T21:15:11Z |
|
dc.date.available |
2015-03-08T21:15:11Z |
|
dc.date.issued |
2014-02-10 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/29888
|
|
dc.description.abstract |
Obsahem teoretické části této práce je zhodnocení rostlinných olejů jako důležité složky lidské výživy. Úkolem je také popsat toxické a přirozeně se vyskytující kovy v rostlinných olejích. Dále je tato část zaměřena na jednotlivé metody a techniky, které lze ke stanovení kovů využít. Praktická část této práce je založena na stanovení koncentrací jednotlivých kovových prvků (Fe, Zn, Cu, Cr, Ni a Hg) ve vzorcích rostlinných olejů a vzájemném porovnání těchto olejů na základě dosažených výsledků. K analýze bylo použito 34 vzorků jedlých rostlinných olejů. Koncentrace kovových iontů byly stanoveny ve dvou opakováních metodou AAS po předchozím rozkladu kyselinou v mikrovlnném poli. K vyhodnocení lineární závislosti mezi absorbancí a koncentrací kovů byla využita metoda kalibrační křivky. Získané výsledky dokazují, že obsah kovů v olejích závisí jak na konkrétním druhu rostliny a jejím původu, tak i na metodě zpracování. |
|
dc.format |
72 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
rostlinný olej
|
cs |
dc.subject |
kov
|
cs |
dc.subject |
toxický účinek
|
cs |
dc.subject |
mineralizace
|
cs |
dc.subject |
spektroskopie
|
cs |
dc.subject |
vegetable oil
|
en |
dc.subject |
metal
|
en |
dc.subject |
toxic effect
|
en |
dc.subject |
mineralization
|
en |
dc.subject |
spectroscopy
|
en |
dc.title |
Stanovení kovů v rostlinných olejích |
|
dc.title.alternative |
Determination of Metals in Vegetable Oils |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Janiš, Rahula |
|
dc.date.accepted |
2014-06-17 |
|
dc.description.abstract-translated |
The content of theoretical part of this thesis is to evaluate the vegetable oils as an important component of human nutrition. The aim is to describe toxic and natural metals, which are component of vegetable oils. The theoretical part is also devoted to each methods and techniques of determination metals in vegetable oils. The practical part is focused on determine concentrations of individual metal elements (Fe, Zn, Cu, Cr, Ni a Hg) in the samples of vegetable oils and mutual comparison this oils on the basis of obtained results. In this work, 34 samples of edible vegetable oils were used for their metal content. Metal ion concentrations were determined as two replicates by AAS, prior to use of microwave-assisted acid digestion method. A calibration curve was obtained to see the linear relationship between absorbance and concentration. The results obtained revealed that the contents in metal residues depend on the particular type of oil and this origin, probably due to different processing. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Economics of Fat, Detergent and Cosmetics Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
36155
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2014-05-26 |
|