Rostlinné extrakty a jejich antimikrobiální účinky
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Doležalová, Magda
|
|
dc.contributor.author |
Pivodová, Jana
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-14T20:49:23Z |
|
dc.date.available |
2010-07-14T20:49:23Z |
|
dc.date.issued |
2007-09-05 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/3046
|
|
dc.description.abstract |
Tato práce se zabývá účinkem rostlinných extraktů na mikroorganismy. Zaměřuje se na antimikrobiální účinky těchto extraktů, jichž se využívá v nejen potravinářství. Zabývala jsem se historií, jednotlivými skupinami účinných látek a rozebrala jsem způsoby získávání výtažků účinných látek z rostlin. Popisuji dvanáct rostlin a antimikrobiální účinky z nich získaných extraktů. Uvedla jsem rozdíly citlivosti grampositivních a gramnegativních mik-roorganismů vůči éterickým olejům a způsoby užití těchto olejů v potravinách. Uvedla jsem několik možností využití rostlinných extraktů do budoucna. |
cs |
dc.format |
|
cs |
dc.format.extent |
645176 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Pouze v rámci univerzity |
|
dc.subject |
rostlinné extrakty
|
cs |
dc.subject |
antimikrobiální účinky
|
cs |
dc.subject |
éterické oleje
|
cs |
dc.subject |
plant extracts
|
en |
dc.subject |
antimicrobial effect
|
en |
dc.subject |
essential oils
|
en |
dc.title |
Rostlinné extrakty a jejich antimikrobiální účinky |
cs |
dc.title.alternative |
Plant extracts and their antimicrobial effect |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Škrovánková, Soňa |
|
dc.date.accepted |
2007-09-11 |
|
dc.description.abstract-translated |
This work deals with the effects of plant extracts on microorganisms. It is focused on the antimicrobial effect of these extracts, which are used not only in food industry. The history, chemical groups of active substances and ways of extract isolation are analyzed. Twelve plants and antimicrobial effects of their extracts are described. The differences in sensibil-ity of grampositive and gramnegative microorganisms to essential oils and ways of use in foodstuffs are revised. Several options of extract use in the future are also suggested. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
5420
|
|
dc.date.assigned |
2007-01-08 |
|
utb.result.grade |
B |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account