dc.contributor.advisor |
Vojtíšková, Petra
|
|
dc.contributor.author |
Dobešová, Lucie
|
|
dc.date.accessioned |
2015-03-08T21:20:34Z |
|
dc.date.available |
2015-03-08T21:20:34Z |
|
dc.date.issued |
2014-02-10 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/30845
|
|
dc.description.abstract |
Tato bakalářská práce se zabývá obsahem významných výživových látek u rostlin z čeledi lilkovité (Solanaceae). U jednotlivých rostlin je uvedena jejich charakteristika, výskyt, che-mické složení a u vybraných druhů také obsah významných látek z hlediska výživy. Mezi významné zástupce patří např. rajče, paprika, brambory, rulík, durman aj. Většina rostlin z této čeledi obsahuje pro člověka toxické alkaloidy, například solanin, atropin, skopolamin aj. Ty nemusí být člověkem pouze zneužívány, ale především mohou být také využity, např. v moderní medicíně, lidovém léčitelství a homeopatii. |
|
dc.format |
43 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
atropin
|
cs |
dc.subject |
brambor
|
cs |
dc.subject |
lilkovité
|
cs |
dc.subject |
solanin
|
cs |
dc.subject |
rajče
|
cs |
dc.subject |
rulík
|
cs |
dc.subject |
atropine
|
en |
dc.subject |
belladonna
|
en |
dc.subject |
potato
|
en |
dc.subject |
Solanaceae
|
en |
dc.subject |
solanine
|
en |
dc.subject |
tomato
|
en |
dc.title |
Obsah významných výživových látek v rostlinách z čeledi Solanaceae |
|
dc.title.alternative |
The Content of Significant Nutritional Compounds in Plants from the Family Solanaceae |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kráčmar, Stanislav |
|
dc.date.accepted |
2014-06-09 |
|
dc.description.abstract-translated |
This bachelor thesis deals with the content of important nutrients in plants of the family Solanaceae. For each plant, the characteristics, occurrence, chemical composition and the content of compounds important in terms of nutrition in selected types, is given. The im-portant representatives include tomato, pepper, potatoes, belladonna, jimsonweed, etc. Most of the plants of this family contain alkaloids toxic for humans, such as solanine, atropine, scopolamine, etc. They may not be only abused by human, but can also be used, e.g. in the modern medicine, folk medicine and homeopathy. |
|
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a řízení v gastronomii |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Management in Gastronomy |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
30116
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2014-05-14 |
|