dc.contributor.advisor |
Sumczynski, Daniela
|
|
dc.contributor.author |
Bartošová, Andrea
|
|
dc.date.accessioned |
2015-03-08T21:20:53Z |
|
dc.date.available |
2015-03-08T21:20:53Z |
|
dc.date.issued |
2014-02-10 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/30892
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá fyzikálně-chemickou analýzou pšeničného müsli. V teoretické části jsou shrnuty druhy pšenice a její chemické složení. Podstatná část teorie je zaměřena na pšeničné müsli, jeho výrobu, známé druhy a složení. Dále je v práci charakterizována stravitelnost a antioxidační aktivita obilovin. Poslední kapitola teoretické části je věnována metodám stanovení vzorků. V praktické části diplomové práce je popsána příprava pšeničných vloček z jednotlivých druhů pšenice a vzorků müsli, stanovení základních chemických parametrů, jako je obsah sušiny a vlhkosti, popela, hrubých bílkovin, hrubé vlákniny a také stravitelnosti a antioxidační aktivity. |
|
dc.format |
92 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Netradiční pšenice
|
cs |
dc.subject |
müsli
|
cs |
dc.subject |
bílkoviny
|
cs |
dc.subject |
hrubá vláknina
|
cs |
dc.subject |
stravitelnost
|
cs |
dc.subject |
antioxidační aktivita
|
cs |
dc.subject |
Non-traditional wheat
|
en |
dc.subject |
muesli
|
en |
dc.subject |
crude protein
|
en |
dc.subject |
crude fibre
|
en |
dc.subject |
digestibility
|
en |
dc.subject |
antioxidant aktivity
|
en |
dc.title |
Fyzikálně-chemická analýza výrobků pšeničného müsli |
|
dc.title.alternative |
Physico-chemical Analysis of Products of Wheat Muesli |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Škrovánková, Soňa |
|
dc.date.accepted |
2014-05-27 |
|
dc.description.abstract-translated |
This diploma thesis is focused on a physico-chemical analysis of non-traditional wheat and muesli products. The theoretical part includes a description of types and chemical composi-tion of wheat grains. Fundamental part of this theory is focused on wheat muesli, its pro-duction, varieties and composition. Next, digestibility and antioxidant activity of the cere-als are characterised. The last chapter of the theoretical part is dedicated to sample assess-ment methods. Preparation of the wheat flakes from the individual non-traditional-wheat and samples of muesli are described in the experimental part, in addition basic chemical specifications such as dry matter, ash content, crude protein, crude fibre and digestibility and antioxidant activity are determined. |
|
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
30600
|
|
utb.result.grade |
C |
|
dc.date.submitted |
2014-05-02 |
|