Vývoj obsahu biogenních aminů v průběhu výroby vybraných vzorků piv

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vývoj obsahu biogenních aminů v průběhu výroby vybraných vzorků piv

Show simple item record

dc.contributor.advisor Pachlová, Vendula
dc.contributor.author Václavek, Jiří
dc.date.accessioned 2015-03-08T21:20:59Z
dc.date.available 2015-03-08T21:20:59Z
dc.date.issued 2014-02-10
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/30904
dc.description.abstract Biogenní aminy jsou často přítomny ve fermentovaných nápojích. V pivu zpravidla vznikají během výrobního procesu, nebo jsou obsaženy ve vstupních surovinách. Tato práce je zaměřena na popis technologie výroby piva a vývoj biogenních aminů u vybraných vzorků piv během jejich výroby. Bylo vybráno 5 vzorků různých typů piv (tmavý ležák, tmavé výčepní, světlé speciální, světlý ležák, světlé pšeničné), které byly analyzovány na obsah biogenních aminů ve zvolených místech v závislosti na průběhu technologického procesu. Ke stanovení bylo použito metody HPLC po předchozí derivatizaci dansylchloridem. Nejvyšší hodnoty celkového obsahu biogenních aminů byly detekovány u speciálního piva s EPM 14 %, na konci skladování hotového výrobku, kde bylo detekováno 52,8 mg.l-1. Nejvyšší množství bylo detekováno u kadaverinu, kde bylo naměřeno max. 33 mg.l-1. Jako nejkritičtější fáze výroby ve vztahu k biogenním aminům lze označit hlavní kvašení, dokvašování piva a skladování hotových piv.
dc.format 81 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject pivo cs
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject technologie výroby piva cs
dc.subject dekarboxylace cs
dc.subject fermentace cs
dc.subject beer en
dc.subject biogenic amines en
dc.subject brewing technology en
dc.subject decarboxylation en
dc.subject fermentation en
dc.title Vývoj obsahu biogenních aminů v průběhu výroby vybraných vzorků piv
dc.title.alternative The Changes of Biogenic Amine Content during the Manufacture of Beer
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Hanuštiak, Pavel
dc.date.accepted 2014-05-28
dc.description.abstract-translated Biogenic amines are often present in fermented beverages. In beer they usually occur during the manufacturing process, or they are contained in raw materials. The current thesis is focused on the description of the technology of beer production, as well as on the formation and the occurrence of biogenic amines in selected samples of beer during its production. Five samples of different types of beer were selected (dark lager, dark draught beer, premium pale beer, pale lager, pale wheat beer) which were further analyzed for the content of biogenic amines in selected stages of production depending on the technological process. The determination method used here was HPLC which had been preceded by derivatization with dansylchloride. The highest values of total biogenic amines content were detected at premium beers with original wort extract 14% (w/w) at the end of the storage of the finished product. Here it was detected 52.8 mg.l-1. The highest rate was deteted at cadaverine which was measured up to 33 mg.l-1. As the most critical phase of beer production in relation to biogenic amines, it can be indicated the primary fermentation and storage of finished products.
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 30908
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2014-05-02


Files in this item

Files Size Format View
václavek_2014_dp.pdf 1.777Mb PDF View/Open
václavek_2014_vp.pdf 157.4Kb PDF View/Open
václavek_2014_op.doc 97Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account