Analýza chemického složení rýží s černými obalovými vrtsvami

DSpace Repository

Language: English čeština 

Analýza chemického složení rýží s černými obalovými vrtsvami

Show simple item record

dc.contributor.advisor Sumczynski, Daniela
dc.contributor.author Mácová, Zuzana
dc.date.accessioned 2015-07-24T12:26:49Z
dc.date.available 2015-07-24T12:26:49Z
dc.date.issued 2015-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/31154
dc.description.abstract Diplomová práce se věnuje stanovení nutričních a chemických parametrů u rýže s černými obalovými vrstvami (Oryza sativa) a u Zizania aquatica. Ve vzorcích byl stanoven obsah vlhkosti, popela, lipidů, bílkovin, škrobu a hrubé vlákniny. Poté byly ve vzorcích rýže stanoveny vitamíny skupiny B metodou HPLC a minerální prvky metodou ICP-MS, byly spočítány teoretické příspěvky černých rýží k hodnotám RDI (nebo AI) a PTWI u vitamínů B a u minerálních prvků. Dále byly připraveny extrakty obsahující volné a vázané polyfenoly, u kterých byly stanoveny obsahy flavonoidů, polyfenolů, byl stanoven profil vybraných polyfenolů pomocí HPLC a byla stanovena antioxidační aktivita. Poté byly provedeny korelace mezi hodnotami antioxidačních aktivit a obsahem flavonoidů a polyfenolů.
dc.format 116 s.
dc.format.extent 13605180
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject černá rýže cs
dc.subject Oryza sativa cs
dc.subject Zizania aquatica cs
dc.subject flavonoidy cs
dc.subject polyfenoly cs
dc.subject ABTS cs
dc.subject DPPH cs
dc.subject vitmíny B cs
dc.subject minerální prvky cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject ICP-MS cs
dc.subject black rice type en
dc.subject Oryza sativa en
dc.subject Zizania aquatica en
dc.subject flavonoids en
dc.subject polyphenols en
dc.subject ABTS en
dc.subject DPPH en
dc.subject vitamin B-complex en
dc.subject minerals en
dc.subject HPLC en
dc.subject ICP-MS en
dc.title Analýza chemického složení rýží s černými obalovými vrtsvami
dc.title.alternative Analysis of the Chemical Compositions of Rice with Black Cover Layers
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Bubelová, Zuzana
dc.date.accepted 2015-06-03
dc.description.abstract-translated The aim of this study was to determine the nutritional and chemical parameters in black types of rices (Oryza sativa) and in Zizania aquatica. Moisture content, ash, lipid, protein, starch and crude fibre contents were determined. Next, vitamin B-complex using HPLC and minerals profile using ICP-MS were assessed for subsequent definition of their contributions to RDI, AI and PTWI values. In addion, free and bound fractions were prepared to analyze flavonoid and polyphenol contents, profile of selected polyphenolics and antioxidant activity assay. Then, correlation between antioxidant activity and flavonoid and polyphenol contents, were evaluated.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 34234
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2015-04-22


Files in this item

Files Size Format View Description
mácová_2015_dp.pdf 12.97Mb PDF View/Open None
mácová_2015_op.pdf 452.7Kb PDF View/Open None
mácová_2015_vp.pdf 446.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account