dc.contributor.advisor |
Sumczynski, Daniela
|
|
dc.contributor.author |
Mácová, Zuzana
|
|
dc.date.accessioned |
2015-07-24T12:26:49Z |
|
dc.date.available |
2015-07-24T12:26:49Z |
|
dc.date.issued |
2015-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/31154
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se věnuje stanovení nutričních a chemických parametrů u rýže s černými obalovými vrstvami (Oryza sativa) a u Zizania aquatica. Ve vzorcích byl stanoven obsah vlhkosti, popela, lipidů, bílkovin, škrobu a hrubé vlákniny. Poté byly ve vzorcích rýže stanoveny vitamíny skupiny B metodou HPLC a minerální prvky metodou ICP-MS, byly spočítány teoretické příspěvky černých rýží k hodnotám RDI (nebo AI) a PTWI u vitamínů B a u minerálních prvků. Dále byly připraveny extrakty obsahující volné a vázané polyfenoly, u kterých byly stanoveny obsahy flavonoidů, polyfenolů, byl stanoven profil vybraných polyfenolů pomocí HPLC a byla stanovena antioxidační aktivita. Poté byly provedeny korelace mezi hodnotami antioxidačních aktivit a obsahem flavonoidů a polyfenolů. |
|
dc.format |
116 s. |
|
dc.format.extent |
13605180 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
černá rýže
|
cs |
dc.subject |
Oryza sativa
|
cs |
dc.subject |
Zizania aquatica
|
cs |
dc.subject |
flavonoidy
|
cs |
dc.subject |
polyfenoly
|
cs |
dc.subject |
ABTS
|
cs |
dc.subject |
DPPH
|
cs |
dc.subject |
vitmíny B
|
cs |
dc.subject |
minerální prvky
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
ICP-MS
|
cs |
dc.subject |
black rice type
|
en |
dc.subject |
Oryza sativa
|
en |
dc.subject |
Zizania aquatica
|
en |
dc.subject |
flavonoids
|
en |
dc.subject |
polyphenols
|
en |
dc.subject |
ABTS
|
en |
dc.subject |
DPPH
|
en |
dc.subject |
vitamin B-complex
|
en |
dc.subject |
minerals
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.subject |
ICP-MS
|
en |
dc.title |
Analýza chemického složení rýží s černými obalovými vrtsvami |
|
dc.title.alternative |
Analysis of the Chemical Compositions of Rice with Black Cover Layers |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Bubelová, Zuzana |
|
dc.date.accepted |
2015-06-03 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this study was to determine the nutritional and chemical parameters in black types of rices (Oryza sativa) and in Zizania aquatica. Moisture content, ash, lipid, protein, starch and crude fibre contents were determined. Next, vitamin B-complex using HPLC and minerals profile using ICP-MS were assessed for subsequent definition of their contributions to RDI, AI and PTWI values. In addion, free and bound fractions were prepared to analyze flavonoid and polyphenol contents, profile of selected polyphenolics and antioxidant activity assay. Then, correlation between antioxidant activity and flavonoid and polyphenol contents, were evaluated. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
34234
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2015-04-22 |
|