Vliv pH a délky řetězce fosforečnanových tavicích solí na dispergaci kaseinového komplexu v modelovém systému

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv pH a délky řetězce fosforečnanových tavicích solí na dispergaci kaseinového komplexu v modelovém systému

Show simple item record

dc.contributor.advisor Bučková, Martina
dc.contributor.author Sedlačíková, Vendula
dc.date.accessioned 2015-07-24T12:28:10Z
dc.date.available 2015-07-24T12:28:10Z
dc.date.issued 2015-01-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/31567
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá hodnocením vlivu délky fosforečnanových solí v daném rozsahu pH na shlukování či dispergaci kaseinového komplexu. Pro sledování účinku tavicích solí byl připraven zjednodušený modelový systém s využitím sušeného odtučněného mléka a deionizované vody. Jako tavicí soli byly použity dvousložkové směsi sodných solí polyfosforečnanů se střední délkou řetězce 5, 9, 13, 20 a 28 fosforečnanových zbytků s citronanem sodným. Pro stanovení intenzity dispergace nebo naopak shlukování kaseinu byla použita metoda měření optické hustoty při vlnové délce 700 nm. Vzorky byly proměřeny při pH 5,2; 5,8 a 6,4. Nejvýraznější účinek na dispergaci kaseinového komplexu vykazovaly směsi tavicích solí, ve kterých byly použity polyfosforečnany s delším řetězcem (20 a 28 atomů fosforu v molekule) při pH 5,8.
dc.format 70 s. (75 852 znaků)
dc.format.extent 1740645
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Polyfosforečnany cs
dc.subject tavicí soli cs
dc.subject sušené odtučněné mléko cs
dc.subject optická hustota cs
dc.subject Polyphosphates en
dc.subject melting salts en
dc.subject dried skim milk en
dc.subject optical density en
dc.title Vliv pH a délky řetězce fosforečnanových tavicích solí na dispergaci kaseinového komplexu v modelovém systému
dc.title.alternative Influence of pH and Polyphosphates with Different Chain Length on Dispersion of Casein Complex in Model System
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Salek, Richardos Nikolaos
dc.date.accepted 2015-05-26
dc.description.abstract-translated This diploma thesis is focused on the evaluation of the phosphate salts length impact on clustering or dispersion of casein complex in selected pH range. In order to monitore the melting salts effect there was prepared a simple model system using dried skim milk and deionized water. There were used two component mixtures of the polyphosphates sodium salts with an average chain length of 5, 9, 13, 20 and 28 of phosphate residues with sodium citrate as the melting salts. The optical density measurement at 700 nm was applied to determine intensity of casein dispersion. The samples were measured up at pH 5.2; 5.8 and 6.4. Long-chain polyphosphate salts with 20 and 28 phosphorus atoms per molekule at pH 5,8 evinced the most substantial effect on a casein complex dispersion.
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 37805
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2015-04-17


Files in this item

Files Size Format View Description
sedlačíková_2015_dp.pdf 1.660Mb PDF View/Open None
sedlačíková_2015_op.pdf 532.1Kb PDF View/Open None
sedlačíková_2015_vp.pdf 521.0Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account