Výskyt a toxicita akrylamidu v potravinách
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Škrovánková, Soňa
|
|
dc.contributor.author |
Ondrušová, Pavlína
|
|
dc.date.accessioned |
2015-07-24T12:28:16Z |
|
dc.date.available |
2015-07-24T12:28:16Z |
|
dc.date.issued |
2015-01-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/31596
|
|
dc.description.abstract |
V bakalářské práci je charakterizován akrylamid, procesní kontaminant a potenciální lidský karcinogen, a jeho vznik v potravinách během tepelné úpravy potravin. Také jsou popsány rizikové potraviny, u nichž se v průběhu tepelné přípravy předpokládá zvýšený obsah této látky, a možnosti snížení akrylamidu v těchto potravinách. Práce se věnuje i toxickým účinkům akrylamidu a shromažďuje doposud zjištěné informace ze studií provedených na zvířatech a lidech. |
|
dc.format |
54 s. |
|
dc.format.extent |
2283491 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Akrylamid
|
cs |
dc.subject |
vznik
|
cs |
dc.subject |
rizikové potraviny
|
cs |
dc.subject |
minimalizace
|
cs |
dc.subject |
toxicita
|
cs |
dc.subject |
Acrylamide
|
en |
dc.subject |
formation
|
en |
dc.subject |
risk foods
|
en |
dc.subject |
minimization
|
en |
dc.subject |
toxicity
|
en |
dc.title |
Výskyt a toxicita akrylamidu v potravinách |
|
dc.title.alternative |
Occurrence and Toxicity of Acrylamid in Foods |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Mišurcová, Ladislava |
|
dc.date.accepted |
2015-06-12 |
|
dc.description.abstract-translated |
In the bachelor thesis an acrylamide, a process contaminant and potential human carcinogen, and its formation in foods during the thermal processing and preparation are characterized. Risk foods, with higher possibility of an increased content of the substance, and the options of acrylamide reduction in foods are also described. The toxic effects of acrylamide and information from studies conducted on animals and humans are given in the thesis too. |
|
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a řízení v gastronomii |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Management in Gastronomy |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
37883
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2015-05-06 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account