Výskyt a toxicita akrylamidu v potravinách

DSpace Repository

Language: English čeština 

Výskyt a toxicita akrylamidu v potravinách

Show simple item record

dc.contributor.advisor Škrovánková, Soňa
dc.contributor.author Ondrušová, Pavlína
dc.date.accessioned 2015-07-24T12:28:16Z
dc.date.available 2015-07-24T12:28:16Z
dc.date.issued 2015-01-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/31596
dc.description.abstract V bakalářské práci je charakterizován akrylamid, procesní kontaminant a potenciální lidský karcinogen, a jeho vznik v potravinách během tepelné úpravy potravin. Také jsou popsány rizikové potraviny, u nichž se v průběhu tepelné přípravy předpokládá zvýšený obsah této látky, a možnosti snížení akrylamidu v těchto potravinách. Práce se věnuje i toxickým účinkům akrylamidu a shromažďuje doposud zjištěné informace ze studií provedených na zvířatech a lidech.
dc.format 54 s.
dc.format.extent 2283491
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Akrylamid cs
dc.subject vznik cs
dc.subject rizikové potraviny cs
dc.subject minimalizace cs
dc.subject toxicita cs
dc.subject Acrylamide en
dc.subject formation en
dc.subject risk foods en
dc.subject minimization en
dc.subject toxicity en
dc.title Výskyt a toxicita akrylamidu v potravinách
dc.title.alternative Occurrence and Toxicity of Acrylamid in Foods
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Mišurcová, Ladislava
dc.date.accepted 2015-06-12
dc.description.abstract-translated In the bachelor thesis an acrylamide, a process contaminant and potential human carcinogen, and its formation in foods during the thermal processing and preparation are characterized. Risk foods, with higher possibility of an increased content of the substance, and the options of acrylamide reduction in foods are also described. The toxic effects of acrylamide and information from studies conducted on animals and humans are given in the thesis too.
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie a řízení v gastronomii cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Management in Gastronomy en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 37883
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2015-05-06


Files in this item

Files Size Format View Description
ondrušová_2015_dp.pdf 2.177Mb PDF View/Open None
ondrušová_2015_op.pdf 634.1Kb PDF View/Open None
ondrušová_2015_vp.pdf 628.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account