dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Žalková, Adéla
|
|
dc.date.accessioned |
2015-07-24T12:29:29Z |
|
dc.date.available |
2015-07-24T12:29:29Z |
|
dc.date.issued |
2015-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/31963
|
|
dc.description.abstract |
Cílem této bakalářské práce bylo monitorování citlivosti dekarboxyláza pozitivních stafylokoků vůči protektivním kulturám produkujícím bakteriociny. Teoretická část se zabývá popisem bakterií mléčného kvašení a jejich produkcí inhibičních látek - bakteriocinů, dále charakteristikou stafylokoků a biogenních aminů. V experimentální části byla zkoumána citlivost 28 kmenů rodu <em>Staphylococcus</em> izolovaných z potravin k nisinu a dalším bakteriocinům produkovaným celkem 22 kmeny bakterií mléčného kvašení pomocí jamkové difúzní metody. Bylo zjištěno, že dekarboxyláza pozitivní stafylokoky jsou většinou rezistentní vůči testovaným produkčním kmenům bakterií mléčného kvašení, pouze některé kmeny vykazovaly malou citlivost na nisin. |
|
dc.format |
59 s. |
|
dc.format.extent |
2176279 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
bakteriociny
|
cs |
dc.subject |
bakterie mléčného kvašení
|
cs |
dc.subject |
\kur{Staphylococcus}
|
cs |
dc.subject |
biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
jamková difúzní metoda
|
cs |
dc.subject |
bacteriocin
|
en |
dc.subject |
lactic acid bacteria
|
en |
dc.subject |
\kur{Staphylococcus}
|
en |
dc.subject |
biogenic amines
|
en |
dc.subject |
agar well diffusion assay
|
en |
dc.title |
Inhibiční působení protektivních kultur na bakterie rodu <em>Staphylococcus</em> produkující biogenní aminy |
|
dc.title.alternative |
The Inhibitory Effect of Protective Cultures on Biogenic Amines Producing Staphylococci |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Pleva, Pavel |
|
dc.date.accepted |
2015-06-18 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this bachelor thesis is determination of activity bacteriocin-producing lactic acid bacteria against decarboxylase-positive staphylococci. The theoretical part deals with characterization of bacteriocins produced by lactic acid bacteria, staphylococci and biogenic amines. In the experimental part it was tested the susceptibility of 28 staphylococcal strains, isolated from foodstuffs, to nisin and other bacteriocins produced by 22 strains of lactic acid bacteria. Bacteriocin activity was measured by the agar well diffusion assay. Decarboxylase-positive staphylococci are mostly resistant to tested bacteriocin-producing lactic acid bacteria, only some strains are sensitive to nisin. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
38471
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2015-05-04 |
|