Příprava emulzí s obsahem rybích olejů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Příprava emulzí s obsahem rybích olejů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kašpárková, Věra
dc.contributor.author Pučálková, Lenka
dc.date.accessioned 2015-07-24T12:46:24Z
dc.date.available 2015-07-24T12:46:24Z
dc.date.issued 2015-01-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/33640
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá formulací emulzních systémů obsahujících rybí olej. Forma emulzí byla zvolena jako jeden z možných způsobů enkapsulace aktivní látky. Emulze se lišily obsahem olejové fáze, typem a koncentrací stabilizující látky (kaseinát sodný, komplex kaseinátu sodného s dextranem) a hodnotou pH disperzní fáze. Jejich příprava byla provedena pomocí dvou různých zařízení, homogenizátoru Ultraturax a sonikátoru. Charakterizována byla velikost částic a stabilita emulzí. Vlastnosti emulzí se měnily vlivem různých podmínek přípravy.
dc.format 91 s.
dc.format.extent 3189528
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject rybí olej cs
dc.subject emulze cs
dc.subject velikost částic cs
dc.subject stabilita cs
dc.subject kaseinát sodný cs
dc.subject dextran cs
dc.subject fish oil en
dc.subject emulsion en
dc.subject particle size en
dc.subject stability en
dc.subject sodium caseinate en
dc.subject dextran en
dc.title Příprava emulzí s obsahem rybích olejů
dc.title.alternative Preparation of Emulsions Containing Fish Oil
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Krejčí, Jiří
dc.date.accepted 2015-06-08
dc.description.abstract-translated The thesis is focused on the formulation of emulsions containing fish oil. Emulsion form was selected as one of the possible ways to encapsulate active agent. Emulsions differed in concentration of fish oil, type and concentration of wall materials (sodium caseinate, complex of sodium caseinate with dextran) as well as pH of dispersed phase. They were prepared using two different devices, namely homogenizer Ultraturax and sonicator. The particle size and stability of the emulsions were determined. There were significant differences in the emulsion characteristics when the formulations were varied.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Economics of Fat, Detergent and Cosmetics Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 39426
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2015-05-15


Files in this item

Files Size Format View
pučálková_2015_dp.pdf 3.041Mb PDF View/Open
pučálková_2015_vp.pdf 98.57Kb PDF View/Open
pučálková_2015_op.pdf 234.4Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account