Vliv skladování na jakost masových pomazánek se strojně odděleným drůbežím masem
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Hrabě, Jan
|
|
dc.contributor.author |
Sedláková, Zuzana
|
|
dc.date.accessioned |
2016-06-06T08:31:20Z |
|
dc.date.available |
2016-06-06T08:31:20Z |
|
dc.date.issued |
2005-02-07 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/35886
|
|
dc.description.abstract |
Tato práce byla zaměřena na vliv skladovací teploty na masové pomazánky s přídavkem krůtího strojně odděleného masa (SOM). U daných pomazánek byly zkoumány změny chemické, senzorické a mikrobiální jakosti v průběhu skladovacího pokusu. Vzorky řady I – Játrová paštika bez přídavku SOM a Paštika s drůbežím masem, která strojně oddělené maso obsahuje, byly skladovány celkem dva roky. U vzorků řady II – Studenská pochoutka bez strojně odděleného masa a Delikatesa s krůtím masem s obsahem SOM, probíhal skladovací pokus celkem rok a půl. Všechny vzorky masových pomazánek byly vyrobeny v Masně Studená a.s. Z výsledků chemických analýz vyplynulo, že během skladovacího pokusu došlo ke zvýšení amoniaku u všech vzorků masových pomazánek. K nejvyššímu nárůstu došlo po šestém až dvanáctém měsíci skladování. Nárůst amoniaku byl vyšší u pomazánek s přídavkem SOM, navíc u těchto pomazánek byl prokázán i vliv skladovací teploty na nárůst amoniaku. Ze senzorického hodnocení provedeného v průběhu skladovacího pokusu vyplynulo, že přídavek krůtího SOM významně nezhoršil jakost v jednotlivých senzorických znacích u zkoumaných masových pomazánek. Naopak pomazánky s přídavkem SOM byly hodnoceny lépe, především v konzistenci. |
|
dc.format |
93 |
|
dc.format.extent |
3555464 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
strojně oddělené maso
|
cs |
dc.subject |
masová pomazánka
|
cs |
dc.subject |
amoniak
|
cs |
dc.subject |
mechanically deboned meat
|
en |
dc.subject |
meat pate
|
en |
dc.subject |
ammonia
|
en |
dc.title |
Vliv skladování na jakost masových pomazánek se strojně odděleným drůbežím masem |
|
dc.title.alternative |
The effect of temperature and time of storage on quality of pastry with and without deboned poultry meat |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Palásek, Jaroslav |
|
dc.date.accepted |
2005-06-20 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this work was to examine the influence of storage temperature on meat pates with addition of mechanically deboned turkey meat (MDM). The changes of chemical, sensory and microbiology quality of these pates were examined during storage time. The samples of series I – Játrová paštika without MDM and Paštika s drůbežím masem with addition of MDM were stored for two years. Samples of series II – Studenská pochoutka without MDM and Delikatesa s krůtím masem with MDM were stored for year and a half. All the samples were made in Masna Studená a.s. The results of chemical analysis show that value of ammonia’s content increases in all samples of meat pate during the storage time. Maximum increace was observed after six and twelve months of storage. The increase of ammonia’s content was higher in meat pates with addition of MDM, moreover in the case of these pates, the influence of storage temperature was proved. The results of sensory analysis showed that the addition of MDM did not have significant influence on making sensory categories worse by examineted meat pates. Other way meat pates with addition of MDM was evaluated better, firstly in consistence. |
|
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství a chemie |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Ekonomika a hygiena výživy |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Economics and hygiene of nutrition |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Ekonomika a management |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Economics and management |
en |
dc.identifier.stag |
1067
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2005-05-31 |
|
Files in this item
There are no files associated with this item.
|
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account