Současné trendy spotřebitelského chování studentů v podmínkách ČR
Show simple item record
dc.contributor.author |
Horáková, Monika
|
|
dc.date.accessioned |
2016-11-20T23:30:25Z |
|
dc.date.available |
2016-11-20T23:30:25Z |
|
dc.date.issued |
2010-07-14 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/36838
|
|
dc.description.abstract |
Tato disertační práce se zabývá spotřebitelským chováním studentů v České republice. Konkrétně se zaměřuje na oblast ekonomické teorie týkající se spotřebitelského chování, které stále prochází nesčetnými inovacemi jak v rovině mikroekonomické, taktéž v rovině makroekonomické. Hlavním řešitelským cílem je návrh rozšířeného mikroekonomického modelu rozhodování spotřebitele o alokaci času. Nový model se zaměřuje na specifického spotřebitele - vysokoškolského studenta. Počet osob vstupujících do terciárního vzdělávání se v mnoha vyspělých ekonomikách zvyšuje, na což poukazují i novodobé strategické cíle Evropské unie. Přestože se jedná o významný segment spotřebitelů, existuje mnoho odlišností, které reflektují značnou heterogenitu mezi těmito jednotlivci. Každý student spotřebitel disponuje 24 hodinovou dotací, kterou dle svých preferencí diverzifikuje do níže navržených tří oblastí. První oblast zkoumání zahrnuje spotřebitelské chování (determinované disponibilním příjmem), druhá oblast se váže k domácí samoprodukci a třetí oblast vymezuje prostor pro volný čas včetně spánku. Získaná typologie vysokoškolského studenta spotřebitele byla zdrojem pro závěrečná doporučení pro praktické využití z pohledu podnikové praxe, zvláště pak pro organizace z oblasti maloobchodního prodeje, restaurační zařízení či kulturně-společenské organizace. |
|
dc.format |
149 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
cs |
dc.rights |
Bez omezení |
cs |
dc.subject |
Spotřebitelské chování
|
cs |
dc.subject |
Preference
|
cs |
dc.subject |
Disponibilní příjem
|
cs |
dc.subject |
Domácí samoprodukce
|
cs |
dc.subject |
Student
|
cs |
dc.subject |
Model rozhodování o alokaci času
|
cs |
dc.subject |
Consumer Behaviour
|
en |
dc.subject |
Preferences
|
en |
dc.subject |
Disposable Income
|
en |
dc.subject |
Home Production
|
en |
dc.subject |
Student
|
en |
dc.subject |
Decision-making Model of Time Allocation
|
en |
dc.title |
Současné trendy spotřebitelského chování studentů v podmínkách ČR |
cs |
dc.title.alternative |
The Current Trends in Consumer Behaviour of College Students in the Terms of the Czech Republic |
en |
dc.type |
disertační práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Březinová, Olga |
|
dc.contributor.referee |
Pavlů, Dušan |
|
dc.date.accepted |
2015-10-09 |
|
dc.description.abstract-translated |
This dissertation concentrates on consumer behaviour of students in the Czech Republic. It focuses on the field of economic theory dealing with consumer behaviour that is still undergoing numerous innovations on the microeconomic as well as macroeconomic level. The main research aim is to introduce a microeconomic consumer model regarding decision-making about the time allocation. The new model concentrates on a specific consumer - a university student. A number of people entering the tertiary education is increasing in many developed economies, which is the fact being referred to by EU and its contemporary strategic targets. Although it is a significant consumer segment, many differences reflecting certain heterogeneity within the group of these individuals exist. Every student - consumer has 24 hours available that he or she diversifies according to personal preferences into the following three areas. The first research area is connected with consumer behaviour that is determined by a disposable income. The second research area includes home production and the third research area focuses on free time activities including sleeping time. The acquired typology of a university student - consumer served as a source for the final recommendation regarding the practical use from the business practice perspective, mainly for organizations of retail sale, restaurants, or culturally and socially oriented organizations. |
|
dc.description.department |
Ústav ekonomie |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Management a ekonomika |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Management and economics |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta managementu a ekonomiky |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Management and Economics |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ph.D. |
|
dc.thesis.degree-program |
Ekonomika a management |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Economics and Management |
en |
dc.identifier.stag |
41243
|
|
dc.date.submitted |
2015-06-30 |
|
local.subject |
studenti
|
cs |
local.subject |
chování spotřebitele
|
cs |
local.subject |
maloobchodní prodej
|
cs |
local.subject |
kultura restaurace
|
cs |
local.subject |
students
|
en |
local.subject |
consumer behavior
|
en |
local.subject |
retail trade
|
en |
local.subject |
culture
|
en |
local.subject |
restaurants
|
en |
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account