dc.contributor.advisor |
Bubelová, Zuzana
|
|
dc.contributor.author |
Čechová, Erika
|
|
dc.date.accessioned |
2016-11-28T11:42:07Z |
|
dc.date.available |
2016-11-28T11:42:07Z |
|
dc.date.issued |
2016-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/37498
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce se zabývá metodami analýzy sacharidů pomocí HPLC-RI. Teoretická část zahrnuje obecnou charakteristiku sacharidů a jejich vlastností, možné extrakce sacharidů a metody stanovení sacharidů. Dále je v práci popsána příprava vzorků (extrakce a čiření) pro stanovení sacharidů pomocí HLPC-RI. Následné stanovení sacharidů pomocí HPLC-RI zahrnuje obecný popis této chromatografické metody spolu s charakteristikou používaných detektorů, s důrazem zejména na refraktometrickou detekci. Závěrečná kapitola teoretické části pojednává o vlastním stanovení cukrů ve vybraných potravinách pomocí HPLC-RI. V praktické části bakalářské práce byla nejdříve optimalizována příprava vzorku pro následné chromatografické stanovení mono- a oligosacharidů. Z testovaných čiřidel byla jako nejvhodnější zvolena Carrezova činidla. Pro tuhé a polotuhé vzorky byla vybrána teplota extrakce 50 °C. Barevné vzorky byly podrobeny extrakci na pevné fázi. Následně byly cukry stanoveny ve vybraných potravinách dostupných v běžné tržní síti (ovocné sirupy, šťávy a nápoje, energetické nápoje, ovocné protlaky, med, kečup, hořčice, krekry a jiné) a zjištěné hodnoty byly porovnány s údaji uvedenými na obalech výrobků. Na základě zjištěných odchylek lze konstatovat, že navržený postup přípravy vzorků i následná metodika stanovení, jsou vhodné pro stanovení cukrů v analyzovaných potravinách. |
|
dc.format |
54 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
monosacharidy
|
cs |
dc.subject |
oligosacharidy
|
cs |
dc.subject |
cukry
|
cs |
dc.subject |
HPLC-RI
|
cs |
dc.subject |
čiření
|
cs |
dc.subject |
extrakce
|
cs |
dc.subject |
optimalizace
|
cs |
dc.subject |
monosaccharides
|
en |
dc.subject |
oligosaccharides
|
en |
dc.subject |
sugars
|
en |
dc.subject |
HPLC-RI
|
en |
dc.subject |
clarification
|
en |
dc.subject |
extraction
|
en |
dc.subject |
optimization
|
en |
dc.title |
Možnosti analýzy sacharidů s využitím HPLC-RI |
|
dc.title.alternative |
The Possibilities of Saccharide Determination by HPLC-RI |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Bučková, Martina |
|
dc.date.accepted |
2016-06-14 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis deals with the methods of saccharides determination by HPLC-RI. The theoretical part includes general characteristic of saccharides and their properties, possible extraction of saccharides and methods of saccharides determination. The thesis describes the preparation of samples (extraction and clarification) for a saccharides determination by HPLC-RI. Subsequent saccharides determination by HPLC-RI includes a general description of this chromatographic method with the characteristics of detectors, with the emphasis on refractive detection. The final chapter of theoretical part is about saccharides determination by HPLC-RI in selected foodstuff. Sample preparation for the chromatographic determination of mono- and oligosaccharides was firstly optimized in the practical part of this thesis. Of the tested clarifiers Carrez reagents were chosen as the best option. Temparature of extraction 50 ° C was selected for solid and semi-solid samples. Coloured samples were cleaned also by solid phase extraction. Subsequently sugars were determined in selected foodstuff available in the current market network (fruit syrups, juices and drinks, energy drinks, fruit snacks, honey, ketchup, mustard, crackers, etc.) and the obtained values were compared with the data presented on the product packaging. Based on the deviation observed it can be stated, that the proposed samples preparation and subsequent chromatographic method is suitable for the sugar determinations in the foods analyzed. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
42082
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2016-05-04 |
|