Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Vítková, Lucie
|
|
dc.date.accessioned |
2016-11-28T11:42:07Z |
|
dc.date.available |
2016-11-28T11:42:07Z |
|
dc.date.issued |
2016-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/37500
|
|
dc.description.abstract |
Použití mikroorganizmů schopných degradace biogenních aminů nebo enzymů způsobují-cích jejich oxidaci, nabízí další příležitost, jak snížit hladiny aminů v potravinách v případech, kde je obtížné kontrolovat jejich produkci. V praktické části diplomové práce bylo izolováno z potravin a následně identifikováno pomocí metody MALDI-TOF MS 44 degradérů biogenních aminů. U 7 vybraných izolátů byla zkoumána kinetika degradace biogenních aminů v podmínkách in vitro. Nejvyšší degradace byla zaznamenána u Bacillus subtilis, u kterého byl dále sledován vliv vnějších faktorů na degradační aktivitu. Testované kombinace faktorů (iniciační pH média, teplota kultivace a provzdušňování média) významně neovlivnily degradační aktivitu, došlo k poklesu všech sledovaných biogenních aminů, které byly poníženy o 65 až 85 %. V dalším experimentu byl proveden pilotní skríning degradace pomocí diaminooxidázy. |
|
dc.format |
82 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
degradace
|
cs |
dc.subject |
diaminooxidáza
|
cs |
dc.subject |
izolace
|
cs |
dc.subject |
Bacillus subtilis
|
cs |
dc.subject |
biogenic amines
|
en |
dc.subject |
degradation
|
en |
dc.subject |
diamine oxidase
|
en |
dc.subject |
isolation
|
en |
dc.subject |
Bacillus subtilis
|
en |
dc.title |
Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy |
|
dc.title.alternative |
Isolation of Biogenic Amine-degrading Microorganisms |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Jančová, Petra |
|
dc.date.accepted |
2016-06-01 |
|
dc.description.abstract-translated |
Use of microorganisms able to degradation of biogenic amines or biogenic amines oxidi-zing enzymes, offers another opportunity to reduce their levels in the foods, in cases where is difficult to control their production. In the practical part of thesis were isolated 44 microorganisms with degradation activity of biogenic amines. Isolated degraders were identified by MALDI-TOF mass spectrometry. From the isolated degraders were selected seven isolates with which has been continued in the experiment. It was monitored degradation of 6 biogenic amines in time. The highest degradation activity was noted with isolate Bacillus subtilis, for which was examined the effect of selected factors on the degradation activity. The tested combinations of factors (pH of medium, temperature and aeration of culture medium) significantly did not affect the degradation activity. All of biogenic amines were degraded by 65 to 85%. In another experiment was done a pilot screening of degradation biogenic amines by diamine oxidase. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
42088
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2016-05-12 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account