Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy

DSpace Repository

Language: English čeština 

Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Vítková, Lucie
dc.date.accessioned 2016-11-28T11:42:07Z
dc.date.available 2016-11-28T11:42:07Z
dc.date.issued 2016-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/37500
dc.description.abstract Použití mikroorganizmů schopných degradace biogenních aminů nebo enzymů způsobují-cích jejich oxidaci, nabízí další příležitost, jak snížit hladiny aminů v potravinách v případech, kde je obtížné kontrolovat jejich produkci. V praktické části diplomové práce bylo izolováno z potravin a následně identifikováno pomocí metody MALDI-TOF MS 44 degradérů biogenních aminů. U 7 vybraných izolátů byla zkoumána kinetika degradace biogenních aminů v podmínkách in vitro. Nejvyšší degradace byla zaznamenána u Bacillus subtilis, u kterého byl dále sledován vliv vnějších faktorů na degradační aktivitu. Testované kombinace faktorů (iniciační pH média, teplota kultivace a provzdušňování média) významně neovlivnily degradační aktivitu, došlo k poklesu všech sledovaných biogenních aminů, které byly poníženy o 65 až 85 %. V dalším experimentu byl proveden pilotní skríning degradace pomocí diaminooxidázy.
dc.format 82
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject degradace cs
dc.subject diaminooxidáza cs
dc.subject izolace cs
dc.subject Bacillus subtilis cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject degradation en
dc.subject diamine oxidase en
dc.subject isolation en
dc.subject Bacillus subtilis en
dc.title Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy
dc.title.alternative Isolation of Biogenic Amine-degrading Microorganisms
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Jančová, Petra
dc.date.accepted 2016-06-01
dc.description.abstract-translated Use of microorganisms able to degradation of biogenic amines or biogenic amines oxidi-zing enzymes, offers another opportunity to reduce their levels in the foods, in cases where is difficult to control their production. In the practical part of thesis were isolated 44 microorganisms with degradation activity of biogenic amines. Isolated degraders were identified by MALDI-TOF mass spectrometry. From the isolated degraders were selected seven isolates with which has been continued in the experiment. It was monitored degradation of 6 biogenic amines in time. The highest degradation activity was noted with isolate Bacillus subtilis, for which was examined the effect of selected factors on the degradation activity. The tested combinations of factors (pH of medium, temperature and aeration of culture medium) significantly did not affect the degradation activity. All of biogenic amines were degraded by 65 to 85%. In another experiment was done a pilot screening of degradation biogenic amines by diamine oxidase.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 42088
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2016-05-12


Files in this item

Files Size Format View Description
vítková_2016_dp.pdf 2.415Mb PDF View/Open None
vítková_2016_op.pdf 514.8Kb PDF View/Open None
vítková_2016_vp.pdf 542.4Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account