Nutriční a ekonomické hodnocení tradičních potravin a pokrmů Horácka a Valašska
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Družbíková, Helena
|
|
dc.contributor.author |
Kubecová, Karolína
|
|
dc.date.accessioned |
2016-11-28T12:37:52Z |
|
dc.date.available |
2016-11-28T12:37:52Z |
|
dc.date.issued |
2016-01-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/38939
|
|
dc.description.abstract |
Cílem bakalářské práce bylo zmapovat a následně nutričně a ekonomicky vyhodnotit potraviny a pokrmy tradiční pro regiony Valašsko a Horácko. V teoretické části práce se pojednává o etnografické a geografické charakteristice daných regionů se zaměřením na vývoj zemědělské výroby. V praktické části jsou uvedeny výsledky nutričního a ekonomického hodnocení vybraných pokrmů, přičemž bylo zjištěno že, Valašské i Horácké pokrmy jsou nutričně přibližně stejně vydatné, avšak u Valašska jsou hlavním zdrojem energie sacharidy a na Horácku tuky. Z ekonomického hlediska je jedna porce Horáckého pokrmu nákladnější než Valašského. |
|
dc.format |
59 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Horácko
|
cs |
dc.subject |
Valašsko
|
cs |
dc.subject |
tradiční pokrmy
|
cs |
dc.subject |
nutriční a ekonomické hodnocení
|
cs |
dc.subject |
Horacko
|
en |
dc.subject |
Valachia
|
en |
dc.subject |
traditional dishes
|
en |
dc.subject |
nutritive and economic assessment
|
en |
dc.title |
Nutriční a ekonomické hodnocení tradičních potravin a pokrmů Horácka a Valašska |
|
dc.title.alternative |
Nutritive and Economic Assessment of Traditional Dishes from Horacko and Valachia |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Velichová, Helena |
|
dc.date.accepted |
2016-06-06 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this bachelor thesis was to chart and consequently to elaborate groceries and dishes by its nutritional and economical values for regions Valachia and Horacko. The theoretical part deals with ethnographical and geographical characteristic of these regions with a consideration of agricultural production. The practical part contains results from the nutritional and economical evaluation of chosen dishes. It was found that the dishes from regions mentioned above are approximately almost the same by its nutrition values. However the main source of energy was carbohydrates in dishes from Valachia, while the fat was the source of energy in dishes from Horacko. From the economical point of view was one portion of dish from Horacko more expensive than one portion of dish from Valachia. |
|
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a řízení v gastronomii |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Management in Gastronomy |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
44127
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2016-05-19 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account