dc.contributor.advisor |
Buňka, František
|
|
dc.contributor.author |
Augustová, Monika
|
|
dc.date.accessioned |
2016-11-28T12:38:27Z |
|
dc.date.available |
2016-11-28T12:38:27Z |
|
dc.date.issued |
2016-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/39287
|
|
dc.description.abstract |
Cílem této bakalářské práce bylo stanovit obsah biogenních aminů v kysaném zelí, kysaných okurkách a Worcesteru. Biogenní aminy, které byly stanovovány, byly tryptamin, fenylethylamin, putrescin, kadaverin, histamin, tyramin, spermidin a spermin. Biogenní amin s nejvyšší koncentrací byl putrescin. Naopak biogenní amin tryptamin nebyl detekován v žádném vzorku. Největší množství biogenních aminů obsahovalo kysané zelí. Nejmenší množství biogenních aminů bylo detekováno u Worcesteru. |
|
dc.format |
52 s. (9001 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
kysané zelí
|
cs |
dc.subject |
kysané okurky
|
cs |
dc.subject |
Worcester
|
cs |
dc.subject |
vysokoúčinná kapalinová chromatografie
|
cs |
dc.subject |
Biogenic amines
|
en |
dc.subject |
sauerkraut
|
en |
dc.subject |
fermented cucumber
|
en |
dc.subject |
Worcester
|
en |
dc.subject |
high performance liquid chromatography
|
en |
dc.title |
Výskyt biogenních aminů u vybraných fermentovaných potravin |
|
dc.title.alternative |
Occurrence of Biogenic Amines in Fermented Foods Selected |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Maršálková, Kristýna |
|
dc.date.accepted |
2016-06-14 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this work was to determine the content of biogenic amines in sauerkraut, pickled cucumbers and fermented flavoring agent Worcester. Biogenic amines that have been determined were tryptamine, phenylethylamine, putrescine, cadaverine, histamine, tyramine, spermidine a spermine. Biogenic amine with the highest concentration was putrescine. Concersely biogenic amine tryptamine was not detected in any sample. The largest amount of biogenic amines contained sauerkraut. The smallest amount of biogenic amines were detected in Worcester. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
38453
|
|
utb.result.grade |
D |
|
dc.date.submitted |
2016-04-25 |
|