dc.contributor.advisor |
Lapčíková, Barbora
|
|
dc.contributor.author |
Nešporová, Klára
|
|
dc.date.accessioned |
2017-07-03T09:12:15Z |
|
dc.date.available |
2017-07-03T09:12:15Z |
|
dc.date.issued |
2017-02-03 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/39453
|
|
dc.description.abstract |
V bakalářské práci jsou prezentovány výsledky sledovaných tokových křivek deseti mléč-ných produktů a jednoho roztíratelného rostlinného tuku. Měřeny byly tyto výrobky: plnotučné mléko, smetana ke šlehání, zakysaná smetana, bílý jogurt, jogurtový nápoj, tvaroh, pribináček, máslo, rostlinný roztíratelný tuk, termix a tavený sýr. Naměřené výsledky dynamické viskozity mléčných produktů byly vyhodnoceny ve formě tokových křivek. U měřených produktů bylo určeno, jaké reologické chování produkt vykazuje. Newtonské chování vykazovalo mléko, mezi pseudoplastické můžeme zařadit smetanu ke šlehání, zakysanou smetanu, bílý jogurt, jogurtový nápoj, tvaroh a pribináček. Máslo, rostlinný roztíratelný tuk, termix a tavený sýr vykazují viskoelastické chování. |
|
dc.format |
72 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
reologie
|
cs |
dc.subject |
dynamická viskozita
|
cs |
dc.subject |
newtonské a ne-newtonské kapaliny
|
cs |
dc.subject |
smyková rychlost
|
cs |
dc.subject |
smykové napětí
|
cs |
dc.subject |
elastický modul
|
cs |
dc.subject |
viskózní modul
|
cs |
dc.subject |
tažný modul
|
cs |
dc.subject |
Rheology
|
en |
dc.subject |
dynamic viscosity
|
en |
dc.subject |
Newtonian and non-Newtonian fluids
|
en |
dc.subject |
shear rate
|
en |
dc.subject |
shear stress
|
en |
dc.subject |
elastic modulus
|
en |
dc.subject |
viscous module
|
en |
dc.subject |
pull module
|
en |
dc.title |
Tokové charakteristiky mléčných produktů |
|
dc.title.alternative |
Flow Characteristics of Dairy Products |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Burešová, Iva |
|
dc.date.accepted |
2017-06-15 |
|
dc.description.abstract-translated |
The bachelor thesis presents results by the monitored flow curves of ten milk products and one spreadable vegetable fat. These following products were measured: full-fat milk, whipping cream, sour cream, white yogurt, yogurt drink, cottage cheese, Pribinacek, butter, spreadable vegetable fat, Termix and processed cheese. The measured results by the dynamic viscosity of the milk products were evaluated in a form of flow curves. For measured products were determine, what kind of rheological behavior of product, is evinced. Newton's behaviour was milk, among the pseudoplastics we can include whipped cream, sour cream, white yoghurt, yoghurt drink, cottage cheese and juniper. Butter, vegetable spreadable fat, termix and processed cheese exhibit viscoelastic behaviour. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
42479
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2017-05-11 |
|