Charakteristika lipofilních vitaminů a jejich stanovení chromatografickými technikami

DSpace Repository

Language: English čeština 

Charakteristika lipofilních vitaminů a jejich stanovení chromatografickými technikami

Show full item record

No preview available
Title: Charakteristika lipofilních vitaminů a jejich stanovení chromatografickými technikami
Author: Šenková, Tereza
Advisor: Škrovánková, Soňa
Abstract: Bakalářská práce je zaměřena na charakteristiku lipofilních vitaminů v potravinách a mož-nosti jejich stanovení pomocí různých instrumentálních metod. Mezi lipofilní vitaminy se řadí vitamin A (retinoidy), D (cholekalciferol, ergokalciferol), E (tokoferoly a tokotrienoly) a K (fylochinon, farnochinon). Tyto látky se spolupodílí na množství důležitých fyziolo-gických pochodů. Stanovení vitaminů v potravinách je náročné, protože jejich koncentrace jsou většinou velmi nízké a často jsou také citlivé k oxidaci. Pro stanovení lipofilních vitaminů je důleži-tá úprava (hydrolýza) vzorku a izolace vitamínu (extrakce organickými rozpouštědly), a následné stanovení pomocí spektrometrických, fluorimetrických metod, a zejména chroma-tografických technik (kapalinová chromatografie, plynová chromatografie) s využitím růz-né detekce (UV-VIS, MS, FID, ECD).
URI: http://hdl.handle.net/10563/3996
Date: 2007-06-04
Availability: Bez omezení
Department: Ústav potravinářského inženýrství
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 5433


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
šenková_2007_bp.pdf 873.6Kb PDF View/Open
šenková_2007_vp.doc 46.5Kb Microsoft Word View/Open
šenková_2007_op.doc 41.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account