dc.contributor.advisor |
Škrovánková, Soňa
|
|
dc.contributor.author |
Strnková, Jana
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-15T12:36:01Z |
|
dc.date.available |
2010-07-15T12:36:01Z |
|
dc.date.issued |
2007-06-04 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/4056
|
|
dc.description.abstract |
Cílem práce je charakteristika rozmanitých vlastností bylin (léčivých rostlin). Mezi význam-né vlastnosti bylin patří antioxidační účinky (ochrana před znehodnocením způsobeným oxidací - žluknutím) a antimikrobiální působení (udržení mikrobiální nezávadnosti potlačením růstu patogenů). Dále jsou důležité organoleptické vlastnosti (vůně a chuť, které ovlivňují výběr potravin) a rozmanité zdravotní účinky (např. hypotenzní, diuretické, laxativní). Byliny díky svým obsahovým látkám nachází uplatnění nejen ve farmaceutickém průmyslu (antimikrobní a antioxidační látky) k přípravě lékových forem, ale ve velké míře i v potravinářském (významné složky aditiv a mnoha aromat pro ochucení potravin), kosmetickém (kosmetické přípravky, prostředky zubní hygieny) a chemickém průmyslu. Zdravotních (léčebných) účinků bylin se využívá v domácím léčitelství jako součást léčby, i jako prevence proti různým nemocím, a také ve fytoterapii a aromaterapii. |
cs |
dc.format |
45 |
cs |
dc.format.extent |
496368 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Pouze v rámci univerzity |
|
dc.subject |
byliny
|
cs |
dc.subject |
antioxidační
|
cs |
dc.subject |
antimikrobiální
|
cs |
dc.subject |
organoleptické
|
cs |
dc.subject |
zdravotní vlastnosti
|
cs |
dc.subject |
herbs
|
en |
dc.subject |
antioxidant
|
en |
dc.subject |
antimicrobial
|
en |
dc.subject |
organoleptic qualities
|
en |
dc.subject |
health effects
|
en |
dc.title |
Vlastnosti a využití bylin (léčivých rostlin) |
cs |
dc.title.alternative |
Medicinal herbs qualities and applications |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Mišurcová, Ladislava |
|
dc.date.accepted |
2007-06-25 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of the thesis is the characterization of various medicinal herbs properties. Antioxidant effect (protection against oxidative devaluation - rancidity) and antimicrobial activity (keeps microbial standards by pathogen reduction) belong to the relevant herbal qualities. Organoleptic properties (odour and taste, which influence food preferences) and various health effects (e.g. hypotensive, diuretic, laxative) are also very important. Herbs, due to their components, are used in pharmaceutical industry (antimicrobial and antioxidant substances) for drug preparation but also in food industry (important substances of additives and flavourings for food improvement), cosmetic industry (cosmetics, dental hygiene products) and in chemical industry too. Healing power of herbs is used for home medicine and also as prevention against different illnesses and in phytotherapy and aromatherapy too. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
5431
|
|
dc.date.assigned |
2007-01-08 |
|
utb.result.grade |
A |
|